Strafhof krijgt Afrikaanse hoofdaanklager

Het Strafhof krijgt kritiek omdat het alleen zaken in Afrika onderzoekt. Bensouda moet het antwoord zijn.

None

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt een Afrikaan. De Gambiaanse advocaat Fatou Bensouda gaat de Argentijn Luis Moreno-Ocampo volgend jaar opvolgen. Zijn termijn loopt na negen jaar af.

Dat heeft Christian Wenaweser, de president van de Assemblee van Verdragsstaten, bekendgemaakt. Hij zei dat de lidstaten gisteren na informele consultaties hebben besloten om Bensouda voor te dragen. De benoeming zal vandaag tijdens een informele bijeenkomst van de 119 lidstaten worden besproken. De bekrachtiging is op 12 december tijdens de jaarlijkse vergadering van de Assemblee op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Het Internationaal Strafhof (ICC) werd op 17 juli 1998 opgericht om te bereiken dat belangrijke oorlogsmisdadigers niet meer vrijuit gaan. De plegers van genocide, oorlogsmisdagen en misdaden tegen de menselijkheid die in eigen land straffeloos blijven zouden voortaan terecht staan in Den Haag. Het ICC begon zijn werk in 2002 onder leiding van Moreno-Ocampo. Hij wordt geprezen voor de manier waarop hij het ICC heeft gepromoot. Maar er was ook kritiek op zijn eigengereide optreden. Gerenommeerde medewerkers zijn met ruzie vertrokken, omdat ze vonden dat hun adviezen werden genegeerd.

Bensouda is sinds 2004 plaatsvervangend hoofdaanklager van het ICC . Daarvoor was ze in Gambia al procureur-generaal en minister van Justitie. In 2002 ging Bensouda als juridisch adviseur werken bij het Rwanda-Tribunaal in Tanzania.

Wenaweser zei dat Bensouda „zeer gerespecteerd is en een van de meest ervaren mensen is in het internationaal strafrecht”. Door haar tijd bij het ICC heeft ze de noodzakelijke ervaring voor de positie van hoofdaanklager. Wenaweser zei dat er onder lidstaten een „overheersend gevoel” was dat de volgende hoofdaanklager een Afrikaan moest zijn.

Het ICC krijgt kritiek van Afrikaanse landen, die vinden dat het hof alleen oorlogsmisdaden in Afrika onderzoekt. Het hof behandelt momenteel zaken uit Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek, Oeganda, de West-Soedanese regio Soedan, de oorlog in Libië en het verkiezingengeweld in Kenia en Ivoorkust.

„Als hoofdaanklager zal Bensouda’s moed op de proef worden gesteld”, zei Param Preet Singh, raadgever op het gebied van internationaal van Human Rights Watch. „Het belangrijkste is de kracht van de nieuwe aanklager. Het is belangrijk dat ze een Afrikaan is, omdat dat helpt om het werk van het Strafhof universeel te maken.”