Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Spreekrecht voor ouders van minderjarige slachtoffers

Ouders wiens kinderen iets is misdaan, krijgen binnenkort ook spreekrecht in de rechtszaal. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dient daartoe morgen een wetsvoorstel in bij de ministerraad.

De wet moet in april in werking treden, zo bevestigt een bron in Den Haag na berichtgeving hierover in de Telegraaf. Teeven maakt haast omdat hij vindt dat ook de ouders van de slachtoffers in de grote Amsterdamse zedenzaak er nog gebruik van kunnen maken. De rechtbank start medio maart met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hoofdverdachte Robert M., die wordt beschuldigd van misbruik van tientallen jonge kinderen.

Teeven wil ook dat naasten van volwassen slachtoffers spreekrecht krijgen als die niet in staat zijn om te spreken. Nu hebben alleen slachtoffers of nabestaanden spreekrecht in rechtszaal.