Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Sarkozy: nieuw fundament nodig voor Europa

French President Nicolas Sarkozy delivers his speech, in Toulon, southern France, Thursday, Dec. 1, 2011. Sarkozy laid out economic strategies in what's slated as a major policy speech before April presidential elections and before next week's EU summit. (AP Photo/Claude Paris)
French President Nicolas Sarkozy delivers his speech, in Toulon, southern France, Thursday, Dec. 1, 2011. Sarkozy laid out economic strategies in what's slated as a major policy speech before April presidential elections and before next week's EU summit. (AP Photo/Claude Paris) Sarkozy benadrukt hoe belangrijk het is om samen met Duitsland op te trekken. Foto AP / Claude Paris

Europa is geen keuze, maar een noodzakelijkheid, maar Europa moet wel hervormd worden. Dat zei Sarkozy vanavond in een toespraak waarin hij een pleidooi hield voor meer werken, een nieuw Europees verdrag en meer samenwerking met Duitsland. Ook wil Sarkozy het Schengenverdrag hervormen.

Het Verdrag van Maastricht blijkt niet perfect te zijn, zo stelde Sarkozy. Daarom zal hij samen met Duitsland ijveren voor hervorming van dit verdrag.

‘De sleutel ligt bij de samenwerking met Duitsland’

Volgens onze correspondent Dirk Vandenberghe maakte Sarkozy in de speech duidelijk hoe belangrijk de samenwerking met Duitsland is. Vandenberghe:

“Het was echt een pro-Europese speech. Sarkozy probeerde Europa te verkopen aan het Franse volk, dat altijd vreest voor het verlies van soevereiniteit. Volgens Sarkozy ligt de sleutel in de samenwerking met Duitsland. Door samen met Merkel het voortouw te nemen zal Frankrijk zelf een groot deel van de agenda bepalen en zal het met het inleveren van die soevereiniteit meevallen. Ook wees hij op het belang van Europa. Zo zou de Franse staatsschuld verdubbelen als de euro zou verdwijnen.”

Daarbij moet Frankrijk een voorbeeld nemen aan Duitsland. Vandenberghe:

“Sarkozy vindt dat Frankrijk Duitser moet worden. Zo noemde hij onder andere de pensioenleeftijd van 60 jaar en de 35-urige werkweek, ooit ingevoerd om de jeugdwerkloosheid terug te dringen, grote fouten. Het enige antwoord op de crisis is keihard werken, aldus Sarkozy.”

Merkel spreekt morgen, gaat maandag naar Parijs

Maandag komt Merkel naar Parijs en zullen de twee regeringsleiders met voorstellen komen voor de toekomst van Europa. De bedoeling is dat nieuwe maatregelen nog voor de EU-top van 9 december worden gepresenteerd. Morgenochtend spreekt Merkel voor de Duitse bondsdag over Europa. Vandenberghe:

“Sarkozy gaf nu de voorzet, morgen zal Merkel hier verder op doorgaan. En volgende week zullen ze met concretere plannen komen.”

Ook Polen wil wijzigingen in Verdrag van Maastricht

Ook de Poolse premier Donald Tusk heeft vandaag laten weten dat het Verdrag van Maastricht snel gewijzigd moet worden om meer financiële stabiliteit en integratie in de eurozone mogelijk te maken.

Volgens Tusk moeten de wijzigingen leiden tot ‘efficiënt management van de eurozone’. Polen is klaar om daarbij een actieve bijdrage te leveren, omdat dat ook ‘in het belang van Polen is’, aldus Tusk.

Voorts wil Tusk graag dat Polen en andere EU-lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone ook mee mogen beslissen over maatregelen die de stabiliteit in de eurozone moeten herstellen.

Lees ook de tweets van Vandenberghe over de toespraak van Sarkozy: