Salarissen spelers eredivisie fors lager

Voetbalclubs in de eredivisie hebben vorig seizoen fors bezuinigd op de salarissen van spelers. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Zeker tien clubs verlagen dit seizoen hun spelersbudgetten verder en snijden ook in hun selectie.

Vijftien van de achttien clubs in de hoogste Nederlandse competitie, waaronder PSV, Ajax en Feyenoord, bezuinigden gezamenlijk ruim 20 miljoen op de loonkosten, ofwel bijna 10 procent van het budget. De grootste klap valt bij de spelerssalarissen. Volgens directeur Frank Rutten van belangenvereniging Eredivisie CV is sprake van een flinke kentering. „De gekte is uit de markt.”

De clubs staan er financieel slecht voor. Ondanks de bezuinigingen leden tien van de vijftien clubs die tot nu toe hun resultaten over vorig seizoen hebben gepubliceerd, verlies. Gezamenlijk bedroeg het nettoverlies 56,9 miljoen euro.

„Bij nieuwe contracten gaan de lonen soms wel 30 tot 40 procent omlaag”, zegt voorzitter Danny Hesp van spelersvakbond VVCS. „Bij contractverlengingen sturen clubs aan op verlaging. Als een speler dat niet accepteert, kan hij vertrekken.”

Jarenlang is het gemiddelde salaris in de eredivisie gestegen. In het seizoen 2009-2010 werd het record van 362.000 euro bereikt. Op hetzelfde moment leden de clubs gezamenlijk 71,8 miljoen euro verlies. Bij PSV zijn vijf van de zeven spelers die meer dan een miljoen euro per jaar verdienden vertrokken. Ajax verlaagde de spelerssalarissen met 4,3 miljoen euro. Feyenoord bezuinigde in twee jaar tijd 8 miljoen op zijn spelers.

Commentaar: pagina 2

De gekte is voorbij, maar het is nog niet genoeg: pagina 34-35

    • Daan van Lent
    • Dolf de Groot