Roemeense rechter niet immuun

Rechter zijn bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een eervol beroep, maar het is ook een handige functie om familieleden te beschermen die verdacht worden van corruptie.

Dat dacht althans Corneliu Birsan, de Roemeense rechter bij het hof in Straatsburg.

Rechters van het hof genieten diplomatieke onschendbaarheid, voor zichzelf en voor hun partner. Maar gisteren hief het hof de immuniteit van Birsan gedeeltelijk op. Een tegenvaller voor de Roemeen, die zich in oktober woedend op zijn immuniteit beriep toen het Roemeense anti-corruptiebureau een huiszoeking liet verrichten bij hem thuis in Boekarest.

Zijn vrouw Gabriela Birsan, zelf rechter bij het Roemeense hooggerechtshof, wordt ervan verdacht juwelen, vliegtickets en etentjes te hebben aangenomen van de zakenman Gabriel Chiriac. Als tegenprestatie zou ze gunstige vonnissen hebben geveld over de oligarch, die de afgelopen jaren volgens Roemeense media meer dan 600 miljoen euro verdiende met vastgoeddeals en de privatisering van de elektriciteit- en textielsectoren.

Immuniteit van rechters mag de „rechtsgang niet in de weg staan”, zo staat in de statuten van het mensenrechtenhof. Gabriela Birsan is haar bescherming via haar man nu kwijt. Maar, zo benadrukt het hof, alleen het gedeelte van Birsans immuniteit dat betrekking heeft op zijn vrouw is opgeheven. Zelf blijft rechter Birsan onschendbaar. ( AFP)