opinext@nrc.nl

Vogels fladderen tussen toestellen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Atsma (CDA) vindt dat ganzen die rond Schiphol het vliegverkeer in gevaar brengen, moeten kunnen worden vergast.

De discussie zou echter niet moeten zijn: hoe komen we van de ganzen af? Maar: hoe brengen we het aantal vliegbewegingen terug tot een veilig niveau? Groei zou niet meer moeten mogen. De risico’s zijn onaanvaardbaar groot.

De bewoners rondom Schiphol weten al jaren dat het een keer mis moet gaan met al die vliegbewegingen in de lucht. Ganzen, eenden, meeuwen, spreeuwen fladderen vrolijk tussen de stijgende en dalende toestellen door.

Het is schandalig dat de politiek nu pas in actie komt. Al sinds 2003 zeggen vogelexperts dat het uit de hand loopt met de ganzen. We zitten nu met minimaal 400.000 ganzen in Nederland en ganzen reproduceren zichzelf met gemiddeld 23 procent. Reken maar uit.

Atsma wil nu rond de 200.000 ganzen vergassen. Maar voordat ze vergast kunnen worden, ben je zo twee jaar verder. Atsma moet een ontheffing aanvragen in Brussel aangezien vergassen verboden is (dat verdrag heeft Nederland ondertekend). Voordat vergunningen op orde zijn, is de ganzenpopulatie met bijna de helft toegenomen.

Schiphol wil de omgeving onaantrekkelijk maken voor vogels. Minder gras, etc. Het beheersgebied wordt uitgebreid van zes naar dertien kilometer. Waanzin. Straks gaat de luchthaven ons nog vertellen hoe kort we ons gras moeten maaien. Straks worden recreatiegebieden geasfalteerd vanwege de vogels. Vele duizenden hectaren moeten heringericht worden vanwege één bedrijf. Dat kost honderden miljoenen euro’s en minstens 20 jaar tijd.

Anne-Gine Goemans

Spaarndam

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Anne-Gine Goemans