‘Ontvoerden in Mali zijn nog in leven’

ADVANCE FOR SUNDAY, DEC. 4 AND THEREAFTER - In this Sept. 8 2011 photo, a boy in Sokolo, Mali rides a donkey cart. A majority of Sokolo’s population make their living either in the fields of rice to its south or in the forest to its north, where they take their herds to graze. It’s in this same forest that an offshoot of al-Qaida has taken root. (AP Photo/ Martin Vogl)
ADVANCE FOR SUNDAY, DEC. 4 AND THEREAFTER - In this Sept. 8 2011 photo, a boy in Sokolo, Mali rides a donkey cart. A majority of Sokolo’s population make their living either in the fields of rice to its south or in the forest to its north, where they take their herds to graze. It’s in this same forest that an offshoot of al-Qaida has taken root. (AP Photo/ Martin Vogl) Foto AP / Martin Vogl

Mali gaat ervan uit dat de vijf westerlingen die vorige week zijn ontvoerd in het noorden van het land, nog steeds in leven zijn. Het land doet er alles aan om ze te bevrijden, zegt de minister van Buitenlandse Zaken van de West-Afrikaanse staat.

Vrijdag werden in Mali drie toeristen ontvoerd, onder wie een Nederlander. Een Duitse burger werd na verzet doodgeschoten. De vrouw van de Nederlander wist aan kidnapping te ontsnappen door zich in een tent te verstoppen. Vermoedelijk zit het islamitische AQIM achter de ontvoering. De groep, waarover weinig bekend is, zou naast politieke ook commerciële motieven hebben.

Een dag eerder werden twee Fransen ontvoerd uit het noorden van Mali.

Mali, een van de armste landen ter wereld, leek veilig. Timboektoe was tot een paar jaar geleden een populaire bestemming voor toeristen, maar dat veranderde na een reeks ontvoeringen en moorden in het gebied. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar de stad af.

    • Marije Willems