Occupy ontruimt groot deel van het Beursplein

De betogers noemen de reorganisatie van het plein ‘fase 2’ van de bezetting.

Occupy Amsterdam gaat een groot deel van het Beursplein in Amsterdam ontruimen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een overleg met burgemeester Eberhard van der Laan, meldden de actievoerders gisteren. In plaats van de tentjes moeten er één of meerdere grote legertenten komen, waarin overdag activiteiten plaatsvinden. De actievoerder zijn bereid driekwart van het plein te ontruimen.

„Dat is ook voor onszelf fijner”, aldus een woordvoerder. „Het is nu bijna onmogelijk de orde te bewaren.”

Mensen die ’s nachts op het plein slapen, en vaak niets met de actie te maken hebben, zorgen op dit moment voor overlast. Ondernemers uit de buurt klagen over dronken betogers, stank en rook.

De betogers noemen de reorganisatie van het plein ‘fase 2’ van de bezetting: „Nu kunnen we ons volledig richten op het uitdragen van onze visie, in plaats van de handen vol te hebben aan damage control.”

Burgemeester Eberhard van der Laan vroeg eerder de betogers voor december te vertrekken. Volgens Van der Laan loopt de naastgelegen Bijenkorf omzet mis door het geïmproviseerde tentenkamp.

Eerder deze maand kraakten dertig sympathisanten van de Occupy-beweging de Shell-toren in Amsterdam-Noord. Het pand van tachtig meter hoog stond al geruime tijd leeg.

De protesten tegen onder meer de inhaligheid van banken begonnen op 17 september in New York met Occupy Wall Street. De actie breidde zich al snel uit naar andere steden. (NRC)