Niet zo raar dat mensen uit het midden vluchten

Wie opziet tegen verregaande overdracht van autonomie, is aan de late kant, schrijft Juurd Eijsvoogel in zijn column van 26 november. Beter laat dan nooit. Indertijd is ons, eenvoudige burgers, niet uitgelegd dat een economische unie zonder politieke unie een weeffout inhoudt, waardoor op zeker moment het systeem niet verder kan functioneren. Dat moment is nu. Laten we vlug de politieke unie realiseren, bepleiten alle politieke middenpartijen. Als dat gebeurt, is de reorganisatie van een continent volstrekt ondemocratisch volbracht. De middenpartijen zijn vervolgens verbaasd dat mensen uit het midden vluchten en dat deze zogenaamde democratie niet meer wordt geaccepteerd door het klootjesvolk.

Wat is het belang van de hel- en verdoemenisprekers die pleiten voor verdere integratie? Wat kost ons meer: voortdurende overdracht van middelen van het Noorden naar het Zuiden of een daling van de export door een harde neuro? Wat kost de zuidelijke economieën meer, geketend worden aan schadelijke regels en belast worden met ongelofelijke schulden of in de zon zittend devalueren? Daar is decennia groei onmogelijk gemaakt door methoden die Naomi Klein zo mooi beschreef in The shock doctrine. Overschrijdingen van meer dan 3 procent van nationale begrotingen wordt verboden, waardoor keynesiaans ingrijpen bij recessie onmogelijk wordt. Handhaven van de euro zal voor Noorden en Zuiden dus heel duur zijn. Vervolgens kunnen de op onze kosten geherkapitaliseerde maar niet gereguleerde banken op hun eigen louche wijze de economie verder aan gort helpen. Verlos ons van de wijsneuzen, de bedriegers, van een hele stoet hoogleraren economie en bankdirecteuren. Verlos ons van de politici van het midden.

Rob Knoppert

Vlijmen

    • Rob Knoppert