NAVO tart gespannen verhouding Pakistan - weer doden na aanval

Protest tegen de NAVO-aanvallen in het grensgebied met Afghanistan door vrachtwagenchauffeurs in Peshawar. Foto Reuters / Fayaz Aziz

De NAVO lijkt met het opnieuw doden van Pakistanen in Afghanistan de verhoudingen nog meer op scherp te zetten. Afgelopen weekend eiste een luchtaanval van de alliantie al zeker 24 Pakistaanse levens.

Pakistan boycot uit boosheid over de aanval een landentop over de toekomst van Afghanistan komende week in Bonn. Onderwerp is hoe het verder moet met dat land als de NAVO zich daar in 2014 terugtrekt. De nieuwe dodelijke aanval van vandaag dreigt de verhoudingen nog meer op scherp te zetten.

De Pakistaanse douane meldt vanochtend dat de twee omgekomen mannen afkomstig zijn uit het stadje Chagai in de provincie Baluchistan. Ze zouden de grens met Afghanistan zijn overgestoken om 30 kilometer verderop hout te halen. De NAVO reageerde nog niet op het incident van vandaag.

Pakistan speelt een belangrijke rol in de strijd tegen terrorisme op Afghaanse bodem. Het land biedt makkelijk toegang tot Afghanistan en onderhoudt op diplomatiek niveau belangrijke contacten met onder meer de Verenigde Staten. In mei werd Osama bin Laden in Pakistan gedood.

Pakistan gaf gisteren een video vrij over de NAVO-aanvallen van afgelopen weekend:

    • Jules Seegers