Nando’s dictator-commercial valt slecht in Zimbabwe

Wij konden de grap wel inzien van de laatste reclame van Nando’s: een eenzame kerst voor Robert Mugabe, die z’n bevriende dictators één voor één verliest. In Zimbabwe lachen ze er niet mee.

De Zuid-Afrikaanse restaurantketen, ooit opgericht in Johannesburg en nu wereldwijd een begrip, heeft de reclame daar van tv gehaald. Het bedrijf zegt “met zorg de politieke reactie uit Zimbabwe” te hebben gevolgd, en zelfs bedreigingen aan het adres van de Zimbabweaanse afdeling van Nando’s zijn niet van de lucht.

Hoewel Nando’s er qua reclame een filosofie op nahoudt die juist is gestoeld op maatschappijkritische commentaren, vindt de keten geen enkele tv-commercial het waard haar werknemers in gevaar te brengen. Dat schrijft de Zuid-Afrikaanse krant The Times.

Onhandig detail: de Zimbabweaanse afdeling van Nando’s zegt er niet van op de hoogte te zijn gebracht dat deze reclame in buurland Zuid-Afrika zou gaan draaien. De wet in Zimbabwe schrijft voor dat Robert Mugabe, al éénendertig jaar onafgebroken aan de macht, niet beledigd mag worden, en zijn autoriteit niet mag worden ondermijnd.

Wij mogen dat wel, en daarom nog één keer Nando’s ‘Last Dictator Standing’:

    • Peter van der Ploeg