Muzikale goudmijn

None

countrysoulLeo Blokhuis (samenstelling): The Sound Of The South 1961-1976 ****

In zijn tweede luisterboek met Amerikaanse popklassiekers drukt auteur en muzieksamensteller Leo Blokhuis een routekaart af van de bedevaartstocht die hij maakte door het diepe zuiden van de VS. Van Nashville ging het via Memphis naar Lafayette en New Orleans. Onderweg bezocht hij pleisterplaatsen van de countrysoul en beschrijft hij zijn liefde voor die muzikale kruisbestuiving. Op vier cd’s verzamelt The Sound Of The South een kleine honderd hoogtepunten en tragische mislukkingen van het genre, nooit meer dan één nummer per artiest en met gedurfde zijstappen naar Bob Dylan, Cher en zelfs de Britse brulboei Lulu die in het soulmekka Muscle Shoals een plaat opnam. Zangers met stemmen als gesmolten chocolade, teksten over van schuld en boete doortrokken overspelsituaties en harmonieuze samenwerking tussen blanke en zwarte muzikanten leveren een weelde aan doorleefde soulmuziek, met aandacht voor in de geschiedenis ondergeschoffelde talenten als Spencer Wiggins en de zwart klinkende redneck Travis Wammack. Zo biedt Blokhuis een fraai beginpunt voor een muzikale goudmijn die noodt tot verdere exploratie.

    • Jan Vollaard