muziek

Russische Generaties III

Vier Amsterdamse winnaars van de Kersjes Prijs: Ensemble Caméléon, Amstel Quartet, Ruysdael Kwartet en Zapp4, presenteren de concertserie Winnaars!. In twaalf concerten laten zij hun vele verschillende gezichten horen en zien. Het Ruysdael Kwartet brengt een programma met de sonate voor twee violen van Sergei Prokofjev, de Derde Kwartetten van ‘kleinzoon’ Gabriel Prokofjev en Tsjaikovski’s Souvenir de Florence en een Russian Generations publieksquiz.

3 dec 20u15 in Felix Meritis, Amsterdam. www.felix.meritis.nl

Purcell

De Restoration Company olv Will Wroth concentreert zich op de Engelse muziek tussen 1650 en 1750, vooral composities van Purcell en Handel. Op 8 december 20u15 brengen ze in De Doelen, Rotterdam Purcells toneelmuziek uit Amphitryon, Bess of Bedlam, Abdelazer en The Old Bachelor.

www.dedoelen.nl

Sergej Khachatryan

De jonge Armeense vioolvirtuoos Sergei Khachatryan speelt op een Stradivarius uit 1702. Deze krant schreef over hem: ,,zo bezield en integer wordt zelden viool gespeeld, vanuit de hemel moeten grote violisten als Milstein, Menuhin en Grumiaux met instemming hebben geluisterd”. Hij speelt met het Amsterdam Sinfonietta een nieuwe compositie van zijn landgenoot Arthur Aharonian, Prokofjev (Visions Fugitives) en Tsjaikovski’s Souvenir de Florence. Inleiding om 19u15.

6 dec 20.15 Muziekgebouw aan ’t IJ. www.muziekgebouwaanhetij.nl

Mathilde Santing

Mathilde Santing viert haar 30-jarige carrière als zangeres met de tournee Given. Ze zingt met evenveel gemak pop als jazz, soul, folk, R&B, swing en chansons, en wordt beschouwd als autoriteit op het gebied van zangtechniek.

Tournee door heel Nederland t/m 30 mei 2012. www.mathildesanting.com

Joris Roelofs

Op zijn recente cd Live at the Bimhuis laat Joris Roelofs horen waartoe hij in staat is, van razendsnelle altsolo’s tot gevoelige ballades op basklarinet. In zijn huidige trio speelt hij met grote talenten uit zijn woonplaats New York.

2 dec. 20u30, Bimhuis, Amsterdam

Smith & Burrows

Kerst valt dit jaar tegelijk met Sinterklaas. De Britse rockartiesten Tom Smith (Editors) en Andy Burrows (Razorlight) maakten een album vol samenzang voor de donkere dagen voor Kerst: Funny Looking Angels. Smith & Burrows namen kerstliederen, folksongs en zo nu en dan een oude pophit op.

5 dec, Paradiso Amsterdam.

Dag van de Wereldmuziek

In De Machinist vindt overdag een conferentie plaats met lezingen, panels en een informatiemarkt ter promotie van Nederlandse wereldmuziek. De 12 korte concerten, met o.a. JWO’s Sharqi Blues, Neco Novellas, Göksel Yilmaz Ensemble en KiT, ’s avond op het podium Grounds zijn voor iedereen te bezoeken (10euro).

Dag van de Wereldmuziek, 1 dec, Rotterdam. www.grounds.nu