Meevaller bij veiling staatspapier

Spanje en Frankrijk gingen vanmorgen de kapitaalmarkt op om geld op te halen. Het resultaat viel niet tegen.

Geen 7, geen 6 maar ergens tussen de 5 en 6 procent. Dat was de rente die de Spaanse regering vanmorgen betaalde voor een pakket staatsleningen met looptijden van vier, vijf en zes jaar van in totaal 3,75 miljard euro. Dat was een meevaller voor de regering.

Hoewel, het woord meevaller is hier betrekkelijk. De rentes die Spanje betaalde, waren de hoogste die het land ooit betaalde sinds de invoering van de euro. Maar inmiddels ligt de rente op Spaans schuldpapier wel een vol procentpunt onder dat van Italië. De veiling van vanmorgen werd ook fors overtekend, gemiddeld zo’n 2,5 keer. Dat drukt de rente. Zo bezien lijkt Spanje een beetje afstand te nemen van het hart van de euro-onrust.

Ook Frankrijk haalde vanmorgen miljarden op, 4,35 in totaal. Een paar weken geleden doken geruchten op dat Frankrijk na Italië, Spanje, Portugal, Ierland en griekenland, wel eens het volgende euroland zou kunnen zijn dat echt in de problemen zou komen. Die angst werd vanmorgen deels gelogenstraft Voor een tienjaars staatsobligatie betaalden de Fransen 3,18 procent rente (tegenover 3,22 procent vorige maand). Een staatsobligatie met een looptijd van vijftien jaar ging voor 3,65 procent weg, tegenover 3,77 procent vorige maand. Ook in Frankrijk was de vraag groot, de veiling werd drie keer overtekend.

Van euforie, zoals op de aandelenmarkten, was op de obligatiemarkt geen sprake. Wel van enige verlichting, die kan worden toegeschreven aan de actie van de centrale banken. De politiek is 9 december weer aan zet om de onrust verder te bezweren.