Maandag begint proces ICC tegen Gbagbo

Gbagbo en zijn vrouw zitten in een kamer in het Golf Hotel in Abidjan na de arrestatie. Foto: Reuters
Gbagbo en zijn vrouw zitten in een kamer in het Golf Hotel in Abidjan na de arrestatie. Foto: Reuters Laurent Gbagbo en zijn vrouw na zijn arrestatie in april. Foto: Reuters

De voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, verschijnt maandag al voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Hiermee wordt hij het eerste voormalige staatshoofd dat sinds de oprichting van het hof in 2002 wordt berecht.

Maandag zullen de rechters in Den Haag beginnen met de eerste formaliteiten van het proces, zoals het vaststellen van zijn identiteit en bepalen of Gbagbo op de hoogte is van alle aanklachten tegen zijn persoon, meldt persbureau Reuters. Bij het hof zijn vier aanklachten van misdaden tegen de menselijkheid ingediend tegen de 66-jarige oud-president, waaronder verkrachting en moord.

‘Beide kampen in conflict Ivoorkust worden onderzocht’

Gisteren arriveerde Gbagbo in Rotterdam om daarna naar Den Haag vervoerd te worden. De voormalig staatsman verloor vorig jaar de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, maar weigerde die te accepteren aan de winnaar en de huidige president van Ivoorkust, Alassane Ouattara. Pas in april van dit jaar werd hij na een langdurige en bloederige strijd afgezet. In de vier maanden durende burgeroorlog in Ivoorkust vielen ongeveer drieduizend doden en raakten ruim een miljoen mensen ontheemd.

Volgens hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo staat Gbagbo terecht in Den Haag “voor zijn individuele verantwoordelijkheid in de aanvallen van zijn troepen tegen burgers”. Hij benadrukte dat Gbagbo onschuldig is “tot het tegendeel is bewezen” en dat niet alleen Gbagbo maar beide kampen van het politieke toneel in Ivoorkust misdrijven hebben begaan. Daarom zullen ook zij, als daar bewijs voor is, terechtstaan voor die misdaden. Ocampo:

“We zullen onpartijdig en onafhankelijk bewijs verzamelen en toekomstige gevallen voor de rechter brengen, ongeacht de politieke overtuiging. Leiders moeten begrijpen dat geweld niet langer een optie is om macht te winnen of vast te houden. De tijd van straffeloosheid voor dergelijke misdrijven is voorbij.”

    • Hans Klis