Londen zet diplomaten Iran uit

En Nederland, Duitsland en Frankrijk roepen hun ambassadeurs terug uit Teheran voor overleg.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft gisteren alle Iraanse diplomaten in Groot-Brittannië uitgezet. De diplomaten worden geacht Groot-Brittannië binnen 48 uur te verlaten. Londen heeft bovendien zijn ambassade in Teheran gesloten. Het complex werd dinsdag bestormd door Iraanse betogers, vermoedelijk met medeweten van de Iraanse regering.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren op de Iraanse staatstelevisie dat Groot-Brittannië verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn ambassade. Maar conform internationale verdragen ligt die verantwoordelijkheid bij Iran.

Ook andere Europese landen hebben zware diplomatieke maatregelen ingezet op het incident van afgelopen dinsdag en betuigen daarmee hun steun aan de Britten. Zo hebben Nederland, Duitsland en Frankrijk hun ambassadeurs teruggeroepen voor overleg. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is dit niet vanwege veiligheidsoverwegingen, maar als politiek signaal. Frankrijk en Zweden riepen de Iraanse ambassadeurs bij zich voor consultatie. Italië dreigt met nieuwe sancties, waaronder een boycot van Iraanse olie. Frankrijk en Groot-Brittannië zouden daar voorstander van zijn, maar met name Griekenland aarzelt, aangezien het volledig afhankelijk is van Iraanse olie.

De beslissing om Iraanse diplomaten uit te wijzen duidt op het grootste diplomatieke conflict waarin Iran betrokken is sinds 1979, toen studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran bestormden en 52 gijzelaars 444 dagen gevangen hielden.(BBC, Reuters)