Kunnen jongens ook aan anorexia lijden?

„Je hoort het altijd alleen bij vrouwelijke modellen, dat ze heel slank en mager moeten of willen zijn”, mailt Hester Lensink uit Amsterdam na het zien van een modeshow op tv. „Maar speelt anorexia eigenlijk ook bij mannen?”

Nederland telt ongeveer 5.600 vrouwen en meisjes die aan anorexia nervosa lijden. Patiënten met anorexia zijn obsessief bezig met eten en afvallen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en hebben rond de 15 procent ondergewicht. Ze tellen de calorieën van alles wat ze eten, ze wegen en meten zich voortdurend. Vaak doen ze ook extreem veel aan lichaamsbeweging. Anorexiapatiënten hebben van alle psychiatrische patiënten de hoogste sterftekans. Tussen de 5 à 10 procent sterft eraan. Slechts 45 procent geneest volledig.

Ook jongens en mannen kunnen anorexia hebben. Schattingen lopen uiteen van 400 tot 600 jongens, ongeveer 10 procent van de totale groep anorexiapatiënten. De grootste leeftijdsgroep bij jongens is tussen de 12 en 18 jaar, maar het komt ook voor bij volwassenen.

Ron Meijering (41) jaar is ex-anorexiapatiënt, hij woog 33 kilo op zijn dertiende. Hij zag uit eigen ervaring hoe de signalering en behandeling van de ziekte vooral gericht was op meisjes. Zijn eigen huisarts stuurde hem weg met de opmerking dat hij gewoon wat meer moest eten.

Sinds enkele weken heeft hij daarom de website anorexiajongens.nl opgezet in de hoop, zegt Meijering, „dat het probleem nu sneller wordt herkend en erkend bij jongens”.

Maar jongens streven er toch naar gespierd te zijn en niet zozeer dun en slank? Meijering: „Daar gaat het ook niet om, die jongens hebben een onderliggend probleem zoals een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Vervolgens komen ze iets tegen waar ze goed in zijn, afvallen, en daar slaan ze in door.”

Dus er is geen verschil tussen anorectische jongens en meisjes? Eigenlijk niet, vindt Meijering. „Het is wel zo dat meisjes er makkelijker over praten, jongens zullen het er onder elkaar nooit over hebben.”

Hanina Ajarai

    • Hanina Ajarai