Kortkolom wetenschap

Invasieve mierensoort verdwijnt vanzelf

Rotterdam. In Nieuw-Zeeland zijn de afgelopen jaren veel populaties van de Argentijnse mier (Linepithema humile) ingestort. De Argentijnse mier heeft zich als invasieve exoot over de hele wereld verspreid. Het insect werd in 1990 voor het eerst in Nieuw-Zeeland gesignaleerd. Biologen hebben nu 150 locaties waarvan eerder gemeld was dat Argentijnse mieren er massaal aanwezig waren herbekeken. Op 60 van die plekken waren de Argentijnse mieren compleet verdwenen. De biologen vermoeden dat de populaties zijn ingestort als gevolg van inteelt. Uit eerdere studies was inderdaad gebleken dat de genetische diversiteit onder Argentijnse mieren erg laag is. De biologen beschreven hun resultaten gisteren in Biology Letters. (NRC)

Snel ronddraaiende ster ontdekt

Rotterdam. In de Grote Magelhaense Wolk, een klein sterrenstelsel op een afstand van 160.000 lichtjaar, is een opvallend snel roterende ster ontdekt. De rotatiesnelheid aan de evenaar van de ster wordt geschat op twee miljoen km/uur. Ter vergelijking: bij onze zon is dat ruim 7.000 km/uur. Daarmee is het de snelst draaiende zware ster die we kennen. Héél veel sneller kan ook niet, omdat de ster dan door de middelpuntvliedende kracht wordt verscheurd. Het onderzoek, waarvan de resultaten in de Astrophysical Journal Letters zijn gepubliceerd, laat verder zien dat VFTS102 een hoge ruimtelijke snelheid heeft. Volgens de astronomen kan dat betekenen dat de ster is ‘weggeschopt’ door een begeleider die enkele tienduizenden jaren geleden als supernova is ontploft. (NRC)

Yetikrab teelt bacteriën op eigen lichaam

Rotterdam. De Yetikrab (Kiwa puravida) leeft van de bacteriën die op zijn eigen lichaam groeien. Dat schreven biologen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. Zij ontdekten dat er bacteriën tussen de borstelhaartjes op de klauwen van de krab groeien. Yetikrabben wuiven die klauwen langs het water dat uit koudwaterbronnen stroomt, zodat de bacteriën voldoende minerale voedingsstoffen binnen krijgen. Met hun monddelen schrapen ze de bacteriën van de haartjes. (NRC)