Kortkolom media

Columnist Havana vrijgesproken

Den Haag. Een columnist van het studentenblad Havana, het inmiddels met Folia gefuseerde blad van de Hogeschool van Amsterdam, is definitief vrijgesproken van het beledigen van Joden als groep. Dat heeft de Hoge Raad op 29 november bepaald. In een van zijn wekelijkse columns schreef de columnist in 2006 over zijn ervaringen met Israëlische toeristen in het buitenland. De opmerking „Soms snap ik best hoe het in 1937 allemaal zo ver heeft kunnen komen” is volgens een eerdere uitspraak van de rechtbank Amsterdam choquerend voor Joden, maar niet nodeloos grievend. Een columnist bezit volgens die uitspraak – naast de algemene vrijheid van meningsuiting – een zekere „vrijheid van artistieke expressie”. Nadat het Openbaar Ministerie in beroep ging is het oordeel van de rechtbank nu bevestigd door de Hoge Raad. Daarmee is de columnist definitief vrijgesproken. (Villamedia)

Leferink en Oosten chefs NOS Nieuws

Hilversum. Bart Leferink en Aletta Oosten zijn per 1 februari 2012 de nieuwe adjunct-hoofdredacteuren van NOS Nieuws. De vierkoppige hoofdredactie, naast hoofdredacteur Marcel Gelauff bestaande uit plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de twee nieuwe adjunct-hoofdredacteuren, is journalistiek eindverantwoordelijk voor alle uitingen van NOS Nieuws op radio, televisie, internet en mobiel. Bart Leferink (46) is nu chef van de Haagse redactie van NOS Nieuws. Aletta Oosten (48) is nu eindredacteur bij actualiteitenrubriek EenVandaag. (NRC)

Zendmast toch verlicht

Utrecht. De zendmast in IJsselstein wordt misschien toch omgetoverd tot kerstboom. De brand van dit jaar in de mast gooide roet in het eten, maar de Stichting Kerstboom wil met laserstralen een kerstboom creëren. Het licht dichtbij de mast is volgens de stichting heel mooi, maar van veraf is het licht een stuk minder goed te zien. De geldschieters van de stichting wonen ver. (RTV Utrecht)