Kortkolom cultuur

Buma-bestuurder stapt op na beschuldiging van corrupt gedrag

Rotterdam.Jochem Gerrits, bestuurslid van Buma/Stemra, is tijdelijk teruggetreden uit zijn functie. Aanleiding is een uitzending van Pownews waarin Gerrits gisteravond werd beticht van corruptie. In een opgenomen telefoongesprek biedt Gerrits aan zijn functie te gebruiken om een hoge claim van een componist aan Buma vergemakkelijkt te laten inwilligen. De componist, Melchior Rietveldt, schreef muziek voor een eenmalige anti-kopieer spot van stichting Brein. Die muziek werd zonder zijn medeweten hergebruikt op filmdvd’s. Rietveldt denkt een miljoen aan auteursrecht te kunnen claimen. Gerrits stelde voor het liedje onder te brengen bij zijn eigen uitgeverij High Fashion Music en in die hoedanigheid de claim op Buma/Stemra over te nemen. Dat zou betekenen dat hij bij uitkering recht heeft op 33% van het bedrag. In de Pownews-uitzending was te horen hoe Gerrits dacht wat te kunnen ‘lospeuteren’. „Nu heeft hij (Rietveldt) niets. Dan pakt hij toch tweederde van het geld.” Volgens Buma/Stemra is Gerrits, die nu op Curaçao verblijft, het niet eens met de aantijgingen en wil hij „zijn handen vrij hebben voor de verdediging”. Het bestuur buigt zich woensdag over de zaak. (NRC)

Rapper Kanye West Grammy-favoriet

Rotterdam. Rapper Kanye West is de grote kanshebber voor een Grammy Award met zeven nominaties. De Foo Fighters, Adele, Bruno Mars hebben elk zes nominaties, waarvan Adele en Bruno Mars genomineerd zijn voor de belangrijkste categorieën Album of the Year, Song of the Year en Record of the Year. De Grammy Awards worden 12 februari uitgereikt in Los Angeles. (NRC)