Kortkolom buitenland

Verdachten bom Minsk ter dood veroordeeld

Moskou. Het Hooggerechtshof van Wit-Rusland heeft gisteren twee mannen ter dood veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag, in april, bij een metrohalte in het centrum van Minsk. Bij die aanslag vielen vijftien doden. Het vonnis wordt voltrokken met een pistoolschot. Wit-Rusland is het enige land in Europa dat nog de doodstraf kent. De twee 25-jarige mannen werden een dag na de aanslag aangehouden. De volgende ochtend maakte president Loekasjenko bekend dat ze schuld hadden bekend. Maar volgens Amnesty International waren ze toen nog niet ondervraagd. Ook is niet duidelijk of de mannen die op videobeelden zouden zijn herkend, dezelfde zijn als de beide veroordeelden. Een van de daders heeft zijn bekentenis later ingetrokken. Amnesty vreest dat hij die onder dwang heeft afgelegd. (NRC)

Zeker tien doden bij aanslag op shi’ieten

Bagdad. Bij een bomaanslag in de shi’itische Iraakse stad Khalis zijn vanochtend zeker tien doden gevallen. Khalis, 80 kilometer ten noorden van Bagdad, ligt in de overwegend sunnitische provincie Diyala. De daders van de aanhoudende aanslagen op shi’itische doelen worden gezocht bij sunnitische extremistische groepen zoals Al-Qaeda-in-Irak. De afgelopen weken is er bijna elke dag een aanslag met tien tot twintig doden gepleegd in Irak. Dit wordt wel in verband gebracht met het vertrek van de Amerikaanse militairen uit Irak. Op 1 januari moet de laatste Amerikaanse militair weg zijn. (Reuters, AFP)

Israël geeft geld voor Palestijnen weer vrij

Ramallah. Onder zware internationale druk heeft Israël er gisteren mee ingestemd de overdracht van ingehouden douanetarieven aan de Palestijnse Autoriteit te hervatten. Premier Netanyahu’s kabinet had de overdracht van 100 miljoen dollar per maand bevroren als straf voor de succesvolle inspanning van de Palestijnen volledig lid te worden van de wetenschappelijke organisatie van de VN, de Unesco. De Palestijnse premier Fayyad zei eerder deze week dat hij niet in staat zou zijn de salarissen van 150.000 ambtenaren te betalen als het geld niet werd vrijgegeven. (AP)

Grieken in staking tegen bezuinigingen

Athene. In de eerste test voor het nationale kabinet van premier Papademos hebben Griekse vakbonden voor vandaag een grote staking georganiseerd. Bij banken en bedrijfsleven werd de stakingsoproep beperkt opgevolgd, maar veel scholen en overheidsinstellingen bleven dicht en ook delen van het openbaar vervoer leden onder de protestactie. Betogers eisten effectiever en strenger optreden tegen belastingontduiking en verzetten zich tegen het versneld innen van de onroerendgoedbelasting via de elektriciteitsrekening. Veel Grieken dreigen te worden afgesloten omdat ze zeggen de belasting niet te kunnen opbrengen. (AP, AFP)

Formatiegesprekken in België afgerond

Rotterdam. Onder leiding van formateur Elio Di Rupo hebben zes Belgische partijen gisteravond de regeringsonderhandelingen afgerond. De tekst van het regeerakkoord zou vandaag nog worden bestudeerd door de onderhandelaars. Dit weekeinde houden de partijen – Vlaamse en Franstalige socialisten en liberalen, Vlaamse christen-democraten en Franstalige conservatieven – partijvergaderingen over het akkoord. Naar verwachting presenteert Di Rupo, een Franstalige socialist, volgende week zijn regeringsploeg. Di Rupo treedt dan aan net voor een belangrijke EU-top op 9 december. (NRC)