Kortkolom binnenland

smient eurasian wigeon FOTO: chapmankj75
smient eurasian wigeon FOTO: chapmankj75

Teeven wil snel spreekrecht regelen

Amsterdam. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) wil dat al komend voorjaar ouders namens hun minderjarige kinderen mogen spreken in de rechtbank. Een wetsvoorstel dat dit regelt, wordt volgens bronnen in Den Haag morgen al besproken in de ministerraad zodat het nog invloed kan hebben op de Amsterdamse zedenzaak, die in het voorjaar wordt behandeld. Het tijdstip is opmerkelijk, omdat de rechters in de Amsterdamse zedenzaak zich juist deze twee weken beraden op de vraag of zij ouders aan het woord zullen laten namens hun misbruikte kinderen. Volgens het Openbaar Ministerie kan de rechtbank ouders laten spreken, bijvoorbeeld als getuige, zonder dat zij formeel spreekrecht hebben. (NRC)

Jagen op de smient blijft toch verboden

Rotterdam. Jagen op de smient blijft verboden. Dat heeft staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) gisteren voor de EO-televisie gezegd. In zijn voorstel voor een nieuwe Wet natuur had hij de jacht op deze eendensoort onlangs vrijgegeven. Dat kwam hem op zware kritiek te staan. Bleker zegt daar goed naar te hebben geluisterd. Vogelbescherming Nederland spreekt van een „redding” van de smient en ziet Blekers aankondiging als „een eerste concessie, als gevolg van de protesten tegen de nieuwe Natuurwet van de afgelopen weken”. De staatssecretaris zei verder de jacht ‘streekgebonden’ te willen maken. „Plezierjacht waarbij je in je four wheel drive vanuit het Gooi naar Drenthe rijdt om daar een paar ochtenden even te gaan knallen, dat type jacht wil ik een beetje inperken.” (NRC)

Rapport vuurwapens was niet openbaar

Amsterdam. De overheid was acht maanden voor het bloedbad dat Tristan van der V. aanrichtte in Alphen aan den Rijn al op de hoogte van het gebrekkige toezicht op vuurwapenvergunningen. Een onderzoek daarnaar werd echter nooit openbaar gemaakt. Dat meldde het televisieprogramma Eenvandaag gisteren. Na de schietpartij in april, waarbij zes mensen en de schutter stierven, liet minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek doen naar het incident. De raad adviseerde onder meer dat aanvragers van een wapenvergunning zelf moeten aantonen dat zij geschikt zijn om een wapen te bezitten. (Novum)