Kalkoen met dubbele surprise

Precies een week geleden was het Thanksgiving Day in Amerika. Dankzeggingdag is eigenlijk een oogstfeest. Volgens de overlevering werd de eerste Thanksgiving begin zeventiende eeuw gevierd door de pelgrims in Plymouth. De inheemse bewoners hadden de Engelse kolonisten de eerste winter door geholpen door hun voedsel te delen en hen geleerd om maïs te verbouwen.

Precies een week geleden was het Thanksgiving Day in Amerika. Dankzeggingdag is eigenlijk een oogstfeest. Volgens de overlevering werd de eerste Thanksgiving begin zeventiende eeuw gevierd door de pelgrims in Plymouth. De inheemse bewoners hadden de Engelse kolonisten de eerste winter door geholpen door hun voedsel te delen en hen geleerd om maïs te verbouwen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Maar evengoed bedankt.

Met Thanksgiving eet je kalkoen. Gevulde kalkoen. Dit jaar hebben we de gelegenheid aangegrepen om een gerecht te maken dat al heel lang op het lijstje stond: TurDucKen. Een kip in een eend in een kalkoen (in bacon).

Rooster de sneetjes brood en maal ze fijn. Snipper de ui, hak de salie fijn en bak samen kort aan in 100 gram boter. Hak de selderij en champignons fijn (kan in de keukenmachine) en zet die in een aparte pan ook aan in 100 gram boter. Meng nu de groenten door het broodkruim samen met de fijngehakte peterselie. Voeg beetje bij beetje wat kippenbouillon toe tot de gewenste dikte. De vulling moet nat maar niet vloeibaar zijn, je hebt misschien niet alle bouillon nodig. Maak op smaak met zout en peper. Zet de vulling even koel weg.

Ontbeen nu de vogels. Snij de vogel in langs de ruggengraat en blijf het karkas volgen zodat je alle botten eruit snijdt maar de huid en het vlees een geheel blijven. Leg de ontbeende kalkoen met de huid naar beneden volledig uitgevouwen op de werkbank. Spreidt daarover een beetje vulling, 20 plakjes bacon en aan de randen wat vleeslijm. Leg nu de eend erop, weer vulling, 20 plakjes bacon en vleeslijm. Als laatste de twee kippen naast elkaar. Leg daar nu veel vulling op (maar niet te dicht bij de randen, want het gevaarte moet nog worden dichtgevouwen) en wat bacon.

Pak nu de vleugels en de poten en vouw die naar binnen toe. Naai de kalkoen dicht met naald en draad of maak met de punt van je mes een paar gaten en veter de kalkoen dicht met slagerstouw. Smeer de kalkoen van buiten in met vleeslijm en bekleed volledig met de overgebleven plakjes bacon.

Draai de turducken met de borsten naar boven en pak in met aluminiumfolie. Hoe lang en hoog die moet bakken, hangt af van de tijd en de oven die je hebt. De turducken moet een kerntemperatuur van minimaal 70 graden hebben. Bij 170 graden duurt dat ongeveer drieënhalf uur. Hoe lager de oventemperatuur, hoe beter, maar dan duurt het wel langer.

Ik stel voor de dat we vanaf nu iedere eerste donderdag na Thanksgiving dankzeggingdag vieren voor de uitwassen van de Amerikaanse eetcultuur.

TurDucKen

Voor 20 tot 25 personen:

1 kalkoen van 6 kilo

1 eend

2 kippen

1 ½ bruinbrood, gesneden

1 struik selderij

1 doos champignons

4 uien

1 bos salie

2 bossen peterselie

200 g boter

1 liter kippenbouillon

2,25 k bacon in dunne plakjes

1,25 k vleeslijm (zeer fijn gemalen bacon)

zout, peper

    • Joël Broekaert