Iran wacht 'zware sancties' van EU

Iran raakt steeds verder geïsoleerd nu de lidstaten van de Europese Unie vandaag in Brussel praten over „zware maatregelen” tegen het land. De sancties zijn gericht tegen het omstreden nucleaire programma, maar diplomaten in Iran verwachtten dat de bestorming van de Britse ambassade zal meewegen. Londen wil alle financiële banden doorsnijden. Over een olieboycot, die Parijs wil, bestaat verdeeldheid.

Groot-Brittannië beval gisteren de sluiting van de Iraanse ambassade in Londen, na de evacuatie van alle Britse diplomaten uit Iran. Minister Hague (Buitenlandse Zaken) zei dat de diplomatieke betrekkingen niet worden verbroken. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië riepen hun ambassadeurs in Teheran terug voor consultatie – een eerste stap in wat een serie van diplomatieke strafmaatregelen lijkt te worden.

Hoewel het uitgesloten lijkt dat de EU alle missies in Teheran sluit, kunnen ambassadeurs permanent worden teruggetrokken, aldus Europese diplomaten. Het staat al vast dat de EU vandaag de namen van 219 Iraniërs zal toevoegen aan de bestaande lijst van Iraniërs met reisverboden. De 219 worden verdacht van het steunen van het nucleaire programma of mensenrechtenschendingen.

„De kans is groot dat we overgaan tot een olieboycot van Iran”, zei een diplomaat in Teheran, die anoniem wil blijven. Europa is de op twee na grootste afnemer van Iraanse olie. „Het is duidelijk dat de Europeanen iets moeten doen, ze kunnen deze provocatie niet aan zich voorbij laten gaan”, zei een andere diplomaat.

Iran reageerde gisteren op de Britse eis om zijn ambassade in Londen te ontruimen, door alle Britse diplomaten het land uit te zetten. Die beslissing kwam toen alle Britten het land al hadden verlaten.

De Iraanse politiek wordt steeds meer gedomineerd door compromisloze conservatieven. Dat blijkt ook uit de opmerking van parlementsvoorzitter Ali Larijani dat de Britten zich moeten schamen voor hun gedrag in de afgelopen 50 jaar tegenover Iran. „Pas als ingilish[Engeland] zijn gedrag verandert, mogen de diplomaten terugkomen”, zei hij.

Extremisten in Iran – radicale geestelijken en generaals – vinden het niet erg dat de banden met het Westen worden verbroken. Ze proberen al jaren hervormingen terug te draaien en het volk weer in het gareel te krijgen. Een vijandig buitenland kan daarbij helpen.

Commentaar: pagina 2

Olie-embargo riskant: pagina 30