internationaal

Kastanienholz (um 1490/94) Pietro Perugino [1445 - 1523] Objektmaß 173 x 170 cm Inventar-Nr.: WAF 764
Kastanienholz (um 1490/94)
Pietro Perugino [1445 - 1523]
Objektmaß 173 x 170 cm
Inventar-Nr.: WAF 764
bpk | Bayerische Staatsgemäldesa

Raphaels meester

Pietro Perugino (1450-1523) was een van de belangrijkste Renaissancekunstenaars. Hij werkte in Florence, maar reisde naar Venetië, Mantua, Perugia, Milaan en ook naar Rome om te werken aan de fresco’s in de Sixtijnse Kapel. Een van zijn leerlingen was Rafael, algemeen beschouwd als de meest geniale schilder van zijn tijd. In 1829 kocht de Beierse koning Ludwig I voor de Alte Pinakothek in München een beroemd altaarstuk dat Perugino voor de Santa Maria Maddalena dei Pazzi in Florence maakte: Het visioen van de heilige Bernardus (1490). Dit werk is het middelpunt van de expositie Perugino, Raphael Meister met 40 werken uit het Uffizi, Louvre en de Hermitage.

T/m 15 jan, Teresienstrasse. www.pinakothek.de

Fra Angelico

In Museum Jacquemart-André in Parijs is een expositie met werk van de schilder Fra Angelico en een paar tijdgenoten zoals Lorenzo Monaco, Masolino, Paolo Uccello, Filippo Lippi en Zanobi Strozzi. Angelico was een vijftiende-eeuwse meester uit de regio Florence. Hij maakte een groot aantal fresco’s maar werkte ook op hout.

Tot 16 jan, 158, Boulevard Haussmann. www.jacquemart-andre.fr

Landschapsfoto’s

Elk najaar hangen aan de hekken van le Jardin du Luxembourg in Parijs grote foto’s. Ditmaal zijn het landschapsfoto’s met als thema Coeurs de nature en France genomen in Frankrijk en de DOM-TOM (de overzeese gebieden.

T/m 4 dec, van 6 dec t/m 15 jan zijn er veertig nieuwe foto’s te zien. Ingang: Rue de Médicis.

Juwelen van een filmdiva

Richard Burton betaalde in 1968 ruim een miljoen dollar voor De Krupp: een diamanten ring, die Liz Taylor daarna bijna dagelijks droeg. In totaal gaan er 250 juwelen bij Christie’s in New York onder de hamer, waaronder de Krupp, maar ook ‘La Peregrina’, een enorme parel, die Taylor ook van Burton kreeg en waarvoor ze een ketting bij Cartier bestelde (richtprijs 2-3 miljoen dollar). Verder wordt ook haar couture geveild met creaties van Valentino, Versace, Dior en Yves Saint Laurent. Veiling 13 t/m 16 december. Haar kunstcollectie wordt volgend jaar geveild: 25 januari oude meesters en 7 en 8 februari impressionisten (o.a. Renoir en Degas) en moderne kunst. Gelukkig zijn er ook kijkdagen: vanaf 3 december, tickets à 30 dollar via elizabethtaylorcollections@christies.com. Christie’s New York Saleroom, 20 Rockefeller Plaza.

www.christies.com

Saatchi Gallery

Gesamtkunstwerk: New Art from Germany heet een nieuwe expositie in de Saatchi Gallery in Londen. De meeste van de 24 jonge(re) Duitse kunstenaars zijn schilders en hun schilderijen zijn veelal abstract. Niet abstract is de kunst van de tweeling Uwe en Gert Tobias. Hun werk was dit jaar nog in het GEM, Den Haag te zien. Bij Saatchi worden hun carnevaleske en surrealistische houtsnedes, collages en panelen getoond.

T/m 30 april. Duke of York's HQ, King's Road. www.saatchi.com