Intense bluesrap

None

hiphopRadioactive

Yelawolf ****

Yelawolf uit Alabama is een van de boeiendste rappers van dit moment. Vanwege zijn optredens met overrompelende rockenergie. En vanwege zijn intense, verhalende raps, doordrenkt van de muziekgeschiedenis van het zuiden van de VS. Het is niet moeilijk te bedenken waarom Eminem juist deze rapper koos voor de herstart van zijn label Shady Records. Yelawolf kiest voor het beeldende verhaal, en zuigt de luisteraar mee in een wereld waarin seks, kicks en rock-’n-roll uitweg zijn uit huiveringwekkende leegte. Tegenover de hiphopmiljonairs zet hij het bluesperspectief: drinken en roken op een autowrak. Zoals in het dreigend slepende Growin’ Up In The Gutter met pijnlijk rake fluisterrap over een meisje dat door haar vader verkracht is, en achterblijft op een matras met bloedvlekken. Hij varieert van rauw rockend tot rustieke kampvuurhiphop, en vindt zichzelf in de pompende clubhit Hard White (Up In The Club) tot zijn eigen verbazing terug in de VIP-sectie; in zijn mouwloze hemd, en met zijn trouwe fles Jack Daniels.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele