Hoogste salaris bij Ajax, PSV en FC Twente

Onderwerp/Subject: FC Utrecht - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Utrecht - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: FC Utrecht's Michael SILBERBAUER (L) Mark VAN DER MAAREL (2L) and Gregoor VAN DIJK (R) in duel with PSV's Orlando ENGELAAR (2R). (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #04 $12 ±1245240034200 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: FC Utrecht - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Utrecht - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: FC Utrecht's Michael SILBERBAUER (L) Mark VAN DER MAAREL (2L) and Gregoor VAN DIJK (R) in duel with PSV's Orlando ENGELAAR (2R). (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #04 $12 ±1245240034200 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

In de Nederlandse eredivisie verdienen voetballers nu ongeveer even veel als spelers in de hoogste competitie van bijvoorbeeld Cyprus, en de tweede divisies in Spanje, Duitsland en Engeland. In het seizoen 2009-2010 lag het gemiddelde op 362.000 euro per jaar. Alleen Ajax, PSV en FC Twente staken er met hun beloningsbeleid nog echt bovenuit.

Toch bespaarde ook Ajax vorig seizoen 4,3 miljoen euro op de spelerssalarissen. Bij PSV speelden vorig jaar zeven voetballers die meer dan een miljoen euro per jaar verdienden, nu nog twee. En van hen, middenvelder Orlando Engelaar en doelman Andreas Isaksson, wil de club zo snel mogelijk af.

Wel hebben de drie clubs de jacht op lucratief Europees succes nog niet opgegeven, en die jacht is duur. Topspelers als Ajacieden Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel, volgens ingewijden goed voor meer dan een miljoen per jaar, spelen daarom nog steeds in Amsterdam. En PSV versterkte zich deze zomer met de ‘Utrechters’ Dries Mertens en Kevin Strootman die er in salaris fors op vooruitgingen. „Voor de echte toppers willen clubs nog altijd de hoofdprijs betalen”, zegt zaakwaarnemer Klaus Vink. „De mindere goden vallen nu af en de selecties krimpen in.”

FC Twente heeft zich bij de top gevoegd na een bijna-faillissement in 2003. De club uit Enschede heeft zijn omzet fors vergroot en betaalt nu volgens spelersmakelaars salarissen die bijna op het niveau van Ajax en PSV liggen. De topspelers in Amsterdam en Eindhoven verdienen zo rond de miljoen euro, met een enkele uitzondering daarboven.

Vitesse zal zich daarbij mogelijk nog aansluiten. Dankzij investeringen van de Georgische eigenaar Merab Jordania zijn de salariskosten het afgelopen jaar al met 4,7 miljoen euro gestegen. Anders dan bij de meeste andere clubs heeft Vitesse juist „afscheid genomen van spelers die niet bij ons ambitieniveau passen”, zoals directeur Paul van der Kraan het uitdrukt. Zij zijn vervangen door duurdere spelers die Vitesse stapsgewijs naar de top van de eredivisie moeten brengen. Van der Kraan: „In onze meerjarenbegroting maken we duidelijke stappen om naar het salarisniveau van de topclubs toe te groeien.”

Een aantal clubs heeft de afgelopen tijd opruiming gehouden. NAC deed deze zomer bijvoorbeeld alle moeite zijn aanvallers Leonardo (verhuurd aan het Oostenrijkse Salzburg) en Matthew Amoah (verkocht aan het Turkse Mersin) kwijt te raken. Beide spelers verdienden in Breda ongeveer een half miljoen per jaar en zorgen nu voor het grootste deel van de reductie in salariskosten die NAC dit jaar verwacht.

Het armlastige Feyenoord, dat ooit deel uitmaakte van de traditionele top 3, reduceerde de salarispost van zijn voetballers in twee jaar tijd van 19 miljoen euro tot 11 miljoen. Bij de club, waar de gemiddelde speler nu 450.000 euro verdient, zijn de veelverdieners vertrokken. Dat is ook zo bij AZ, sinds het wegvallen van Dirk Scheringa als financier.

Subtoppers als Heerenveen, FC Groningen en FC Utrecht hebben ook het mes in hun salarissen gezet. Zij betalen nog ongeveer drie ton voor hun beste spelers, zeggen kenners. ADO en NEC zitten daar weer onder: clubs in het ‘rechterrijtje’ maken ongeveer 200.000 euro per jaar aan hun beste spelers over. De clubs die bijna elk jaar strijden tegen degradatie – Excelsior, RKC, VVV en De Graafschap – betalen het minst.