Hockey: gelijk tegen Britten, verlies 'Aussies'

De Nederlandse mannenhockeyploeg heeft vandaag in de laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op de Champions Trophy in het Nieuw-Zeelandse Auckland gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië: 2-2. De vriendschappelijke wedstrijd ging over twee keer 25 minuten in plaats van twee keer 35 minuten, de officiële speeltijd bij een hockeywedstrijd.

De Britse sterspeler Ashley Jackson, die in clubverband furore maakte bij HGC, opende na vijf minuten voor de Britten uit een strafcorner de score. Nederland boog de 1-0 achterstand nog voor rust in een 2-1 voorsprong om. Bob de Voogd en Mink van der Weerden, de laatste uit een strafbal, waren de doelpuntenmakers voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Tien minuten na de pauze bracht Richard Smith de Britten weer op gelijke hoogte. In het resterende kwartier werd er niet meer gescoord door beide ploegen. De nationale teams van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland worden bij de Olympische Spelen samengevoegd tot Groot-Brittannië. Op EK’s en WK’s vormen de Britten geen gezamenlijk team.

Nederland speelde eerder deze week zijn eerste oefenwedstrijd in Auckland. Toen verloor de nationale ploeg met 2-0 van Australië, samen met Duitsland bij de mannen de afgelopen jaren veruit het sterkste hockeyland ter wereld. Spanje, Nederland, Zuid-Korea en Groot-Brittannië (of Engeland) behoren tot de categorie best of the rest.

Nederland speelde tegen de Aussies niet slecht, maar kon het aardige veldspel niet in doelpunten omzetten. De voormalige hoofdklassespelers Luke Doerner (ex-Laren) en Jamie Dwyer (ex-Bloemendaal) waren wel trefzeker voor Australië, dat bij de Champions Trophy net als Groot-Brittannië in een andere poule dan Nederland is ingedeeld (zie kader).