Wie biedt? Het haar van Michael Jackson op een wit servetje

Altijd al de halfhoge laarsjes van Elvis Presley willen hebben? Of een getekende cheque van Brian Wilson? Biedt dan op de items in de Gotta Have Rock & Roll-veiling. Het meest opvallende item waarop je kan bieden? Enkele plukjes haar van Michael Jackson op een wit servetje.

Haar van de King of Pop, achtergelaten in een hotelkamer in New York. Foto Gotta Have Rock and Roll

Altijd al de halfhoge laarsjes van Elvis Presley willen hebben? Of een getekende cheque van Brian Wilson? Biedt dan op de items in de Gotta Have Rock & Roll-veiling. Het meest opvallende item waarop je kan bieden? Enkele plukjes haar van Michael Jackson op een wit servetje.

Naar schatting betaal je tussen de drie- en vijfduizend dollar voor het hoofdhaar van The King of Pop, inclusief het Gotta Have Rock & Roll™ Certificate of Authenticity.

Wil je slecht één haartje van Jackson dan ben je goedkoper uit op Ebay. Daar koop je dit haartje voor 88 dollar 95. Nog goedkoper zijn de miniscule stukjes haar van John F. Kennedy, Marilyn Monroe en Abraham Lincoln. Op het web is er namelijk een levendige handel in het haar van bekende mensen. Binnen dit bizarre wereldje van haarverzamelaars is de Amerikaan John Reznikoff de bekendste naam. In het Guinness Book of Records staat hij genoteerd als de verzamelaar met de grootste, en de meest kostbare, verzameling haar van bekende mensen.

Een vreemde hobby? Dat valt wel mee, zo legde Reznikoff een paar jaar geleden uit in een interview met het Amerikaanse radioprogramma All Things Considered.

“Het komt voor uit een Victoriaanse traditie. Als je honderd jaar geleden een beroemdheid tegen het lijf liep, vroeg je niet om een handtekening maar om een stukje haar.”

Luister hieronder naar het hele interview met Reznikoff, waarin hij vertelt wat er interessant is aan het haar van bijvoorbeeld Einstein, Beethoven en Napoleon en waarom hij pas met het plukje haar van Eva Braun ook het haar van mensen “die de geschiedenis op een minder positieve manier hebben beïnvloed” toeliet in zijn verzameling.

    • Lex Boon