Hague: Groot-Brittannië wil nog meer sancties tegen Iran

Caption: A British police car secures the area outside of the Iranian Embassy in west London, Wednesday Nov. 30, 2011. Britain has closed its embassy in Iran and all UK staff have left Iran, after the embassy compound in Tehran was stormed by protesters on Tuesday, Foreign Secretary William Hague revealed in the House of Commons Wednesday, announcing that the Government was also requiring the closure of the Iranian embassy in London and the departure from Britain of all of its staff within the next 48 hours. (AP Photo / Yui Mok, PA) UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVE Een Britse politiewagen voor de gesloten Iraanse ambassade in Londen. Foto AP / Yui Mok Pa

Groot-Brittannië zal vandaag tijdens een ontmoeting van alle 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel oproepen tot nog strengere economische sancties tegen Iran. Aanleiding hiervoor is de bestorming van de Britse ambassade in Teheran afgelopen woensdag.

Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, vandaag gezegd tegenover de BBC. Hague:

“Ik zal in Brussel betogen voor een intensivering van de economische sancties tegen Iran, in het bijzonder voor de verdere isolatie van de Iraanse financiële sector”.

Groot-Brittannië sloot na de bestorming de Iraanse ambassade in Londen en stuurde het personeel naar huis. De Britse regering is van mening dat de bestorming van de ambassade in Teheran niet had kunnen plaatsvinden zonder de steun van de Iraanse autoriteiten.

Beelden van de bestorming:

Onder andere Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk hebben hun diplomaten teruggetrokken uit Iran.

Op 21 november stelden onder andere de VS en Groot-Brittannië verregaande sancties in tegen Iran. Londen bevroor onder andere de financiële banden met de Iraanse banksector vanwege de vermeende bouw van Iraanse kernwapens. Het Internationaal Atoomagentschap gaf eerder vorige maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens.

    • Hans Klis