Genegeerde Molukkers

Holland Doc: Vreemdelingen en Bijwoners (voorheen: Kamp Conrad)Ned. 2, 23.00 - 23.50 uur

De woede is nog niet geweken bij Mathijs Souhoka. In 1951 kwam hij als tweejarige, met 12.500 andere Molukkers, naar Nederland. Tussen 1954 en 1966 woonde hij in Kamp Conrad in het Overijsselse dorp Rouveen, bij Staphorst. Het voormalige Joodse werkkamp was een van de tientallen woonoorden waar de Molukkers werden ondergebracht. Een ‘tijdelijke’ oplossing voor de 4.000 uit dienst ontslagen KNIL-militairen en hun gezinnen, die na hun strijd aan Nederlandse zijde ongewenst waren in Indonesië.

Vijftig jaar later heeft Souhoka – mooie kop, schilder, musicus – het nog steeds moeilijk met zijn verblijf in het woonoord. En dan vooral met de wijze waarop de strenggelovige Rouveners omgingen met de Molukkers: niet. Contact tussen de twee gesloten gemeenschappen bleef uit. Waarom werden de vreemdelingen genegeerd? Met Geertjan Lassche, documentairemaker voor de EO en Rouvener, zoekt Souhoka bij oude dorpsbewoners naar een antwoord.

„Dat waren we niet gewoon.” „Jullie leefden niet kerkelijk mee.” „We hadden nog nooit een zwarte gezien.” De antwoorden zijn eerlijk en pijnlijk. Het is verleidelijk om een verband te leggen met het grote aantal Joden dat uit Nederland is weggevoerd, of met het uitzetten van jonge vreemdelingen. Maar ook zonder zo’n verband is de bescheiden film indrukwekkend genoeg. Kort na de première in Staphorst in september overleed Souhoka, 62 jaar oud.

Mark Duursma

    • Mark Duursma