'Geheime software op 141 miljoen smartphones'

Miljoenen smartphones zijn uitgerust met geheime software die sms-berichten onderschept en internetverkeer opslaat. CarrierIQ, een verborgen programma dat standaard op veel telefoons geïnstalleerd staat om netwerkactiviteiten te monitoren, stuurt ongevraagd persoonlijke gegevens naar providers door. Dat heeft technologiesite Webwereld gisteren gemeld. CarrierIQ wordt standaard meegeleverd met Android-, BlackBerry- en Nokia-toestellen. Volgens Webwereld zijn 141 miljoen smartphones met de software uitgerust. Nederlandse bellers lijken vooralsnog buiten schot te blijven, omdat de grootste providers van Nederland (o.m. KPN en Vodafone) geen gebruik maken van de diensten van CarrierIQ. De software doet dienst als zogeheten keylogger, dat alle toetsaanslagen registreert. Vorige week bracht Android-ontwerper Trevor Eckhart al naar buiten dat CarrierIQ te ver ging door toetsaanslagen te ‘loggen’ en door te sturen, zonder dat de gebruiker daar iets van af weet. CarrierIQ wordt gebruikt door netwerkbeheerders om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren en het netwerk zo efficiënt mogelijk te benutten. (NRC)