Gegevens gebruikers smartphone ongevraagd bij provider

Mobiele providers weten meer van u dan u denkt. Dat zou blijken uit een nieuw privacylek dat smartphonegebruikers treft. CarrierIQ, een verborgen programma dat standaard op veel telefoons geïnstalleerd staat om netwerkactiviteiten te monitoren, stuurt ongevraagd persoonlijke gegevens naar Amerikaanse providers door. Waaronder de inhoud van sms’jes en webverkeer dat eigenlijk beveiligd zou moeten zijn. Nederlandse bellers lijken echter buiten schot te blijven.

Vorige week bracht Android-ontwerper Trevor Eckhart al naar buiten dat CarrierIQ te ver ging door toetsaanslagen te ‘loggen’ en door te sturen, zonder dat de gebruiker daar iets van af weet. CarrierIQ, ‘the only embedded analytics provider to support millions of devices’, wordt gebruikt door netwerkbeheerders om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren en het netwerk zo efficiënt mogelijk te benutten. Maar daarvoor is het natuurlijk niet nodig om de inhoud te weten van sms-berichten of zelfs verkeer dat via wifi-netwerken verstuurd wordt.

Nadat het Amerikaanse bedrijf vergeefs met een rechtszaak had gedreigd, levert Eckhart deze week het videobewijs dat een Android-telefoon van HTC gegevens doorspeelt.

Eckhart zegt de software te hebben gevonden op telefoons die draaien op Android, Windows, BlackBerry en volgens sommigen ook in enige mate in iOS. CarrierIQ beweert op zijn site zelf op meer dan 140 miljoen telefoons geïnstalleerd te zijn. Nokia en HTC ontkennen dat ze de software/spyware op hun toestellen installeren, hoewel Eckhart voor zijn video wel een HTC-toestel gebruikt.

Eckhart onderzocht toestellen die geleverd waren door de Amerikaanse providers Verizon Wireless, AT&T en Sprint. KPN zegt het bedrijf niet te kennen en maakt geen gebruik van de diensten van CarrierIQ. Hetzelfde geldt voor Vodafone Nederland. T-Mobile’s reactie: ook wij doen geen zaken met CarrierIQ. Uit een oproep van Tweakers.net blijkt dat Nederlandse Android-gebruikers geen telefoons hebben waarop CarrierIQ geïnstalleerd is.