180 nieuwe namen op EU-lijst sancties Iran - Griekenland tegen olie-embargo

Caption: In this picture taken on Tuesday, Nov. 29, 2011, and released by Iranian Fars News Agency, a shattered window of an office of the British Embassy is seen, after hard-line students stormed in, Tehran, Iran. Britain set in motion the withdrawal of some diplomatic staff and families from Tehran on Wednesday as Iran's parliament speaker blamed Britain's "domination-seeking" policies for the storming of British compounds by hard-line Iranian protesters the day before. In Tuesday's assault on the British Embassy and a residential complex, mobs hauled down British flags and ransacked offices in retaliation for Britain's support of tighter sanctions against Iran over its nuclear program. (AP Photo/Fars News Agency, Mehdi Marizad) De binnenkant van de bestormde Britse ambassade in Teheran. Foto AP / Mehdi Marizad

De Europese Unie is tot een overeenstemming gekomen om ongeveer 180 namen toe te voegen op de lijst van sancties tegen Iran. Het gaat om mensen en bedrijven die betrokken zijn bij het Iraanse kernprogramma.

Dat laten de 27 Europese ministers van Buitenlandse Zaken in een gezamenlijke verklaring weten, meldt persbureau Reuters. Zij slaagden er in Brussel echter niet in om tot een overeenstemming te komen over een expliciet benoemd olie-embargo, in de verklaring wordt gesproken van sancties tegen de energie-sector.

In particular, the Council agreed to broaden existing sanctions by examining, in close coordination with international partners, additional measures including measures aimed at severely affecting the Iranian financial system, in the transport sector, in the energy sector, measures against the Iranian Revolutionary Guard Corps, as well as in other areas. The Council tasked preparatory Council bodies to further elaborate these measures for adoption, no later than by the next Foreign Affairs Council.

Iran staat onder grote internationale druk nadat het Internationaal Atoomagentschap begin deze maand in een rapport aanwijzingen publiceerde waaruit blijkt dat Iran heimelijk een kernwapen zou ontwikkelen. Iran ontkent dat. Dinsdag bestormden woedende demonstranten bovendien de Britse ambassade in Teheran, wat volgens Groot-Brittannië niet had kunnen plaatsvinden zonder medeweten van de Iraanse regering. Inmiddels trokken onder meer Nederland en Duitsland, in navolging van Groot-Brittannië, hun diplomatieke personeel terug uit Iran.

Hoewel sommige landen het eens waren geworden om een olie-embargo in te stellen tegen Iran, aangezien dit een grote bron van inkomsten is voor het land. Is volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vooral Griekenland gekant tegen een embargo omdat het land grotendeels afhankelijk is van Iraanse olie.

Omdat oliehandelaren en banken vrezen voor de kredietwaardigheid van Griekenland, moest het land uitwijken naar Iran en de handel met andere olieproducenten als Rusland en Kazachstan stopzetten. Juppe erkent de problemen van Athene en zegt dat er “gewerkt wordt” aan een oplossing waarbij het wegvallen van Iraanse olie voor landen als Griekenland gecompenseerd kan worden.

    • Hans Klis