Egypte wil oliesubsidies heroverwegen - ‘recept voor een revolutie’

De Egyptische reserves in het buitenland zullen eind januari geslonken zijn tot minder dan twaalf miljard euro en zullen de komende maanden alleen maar kleiner worden. Hierdoor moet het leger om mogelijk kosten te kunnen besparen de subsidies op bijvoorbeeld olie en voedsel gaan onderzoeken.

Dat laat het hoofd van de militaire financiële autoriteit weten aan persbureau Reuters. In oktober schatte de Egyptische Centrale Bank de reserves nog in op ruim zestien miljard, wat volgens analisten maar net voldoende was om een dreigende valutacrisis mee te bestrijden. Op dit moment is alleen iets meer dan zeven miljard van de twaalf beschikbaar voor betalingen. De rest is al weggelegd om uitstaande rekeningen te betalen, aldus Nasr.

Een mogelijke herziening van de subsidies op olie- en voedselprijzen noemt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants een “recept voor een revolutie”. Roelants:

“In Egypte worden onder andere de voedselprijzen kunstmatig laag gehouden vanwege de enorme armoede in het land, maar ook om de rust op straat te behouden. Als de subsidies worden aangepast kan dat bijvoorbeeld betekenen dat bloem een stuk duurder wordt. Het leger kan er een politieke bedoeling mee hebben, misschien om een dreiging van buiten te creëren en daarmee binnenlandse steun voor vergaren. De Egyptische economie is er slecht aan toe: de toeristen blijven weg en de werkloosheid stijgt. Onder die omstandigheden is de stijging van de voedselprijzen, zoals we al eerder hebben gezien, een recept voor een revolutie.”

    • Hans Klis