Algemene 24-uurs staking eerste test nieuwe Griekse regering

Een van de meest treffende beelden uit maanden van protesten in Griekenland: Apostolos Polyzonis zet zichzelf, voor de tweede keer, in brand. Hij overleefde deze actie opnieuw. Foto AFP / Nontas Stylianidi

De nieuwe regering in Griekenland wordt vandaag voor het eerst op de proef gesteld. Vakbewegingen hebben een algemene staking van 24 uur afgekondigd waardoor openbare diensten komen stil te liggen. In Athene vinden grote protestbijeenkomsten plaats.

De staking is gericht tegen nieuwe maatregelen voor lagere salarissen en verplichte verloven voor ambtenaren. Het openbaar vervoer ligt vandaag plat en scholen sluiten de deuren. In ziekenhuizen geldt een uitgekleed dienstrooster.

“De regering creëert een situatie die niet langer kan worden getolereerd. De maatregelen zijn bedoeld om de financiële toestand van Griekenland te verbeteren, maar het land raakt steeds dieper in de schulden, de werkloosheid stijgt en de recessie (…) is erger dan elders in Europa.” - Ilias Iliopoulos, ambtenarenvakbond AEDEDY.

Premier Lucas Papademos heeft beloofd pijnlijke hervormingen snel door te voeren en haast te maken met onderhandelingen met banken en investeerders om de Griekse schuldenlast terug te dringen.

    • Jules Seegers