Een echte kerstfilm vol fijne Engelse lulligheid

Arthur Christmas***

Regie: Sarah Smith.

Het is de schuld van Sinterklaas dat het een beetje aan ons voorbijgaat, de kerstfilm. Niet zozeer films over familiale warmte en verzoening rond de kerstboom, maar films over de Kerstman, de elfen, de rendierslee en de sok aan de spijker. Wij zijn meer opgegroeid met de mythologie van Sint, Piet, schimmel en schoen.

Dat maakt Arthur Christmas, de tweede computeranimatiespeelfilm van de Britse Aardman Studio na Flushed Away (2006), niet minder geslaagd. Aardman werd bekend om antieke stop motion met de kleipoppetjes Wallace and Gromit en vertederende Engelse lulligheid, en dat laatste zit ook in Arthur Christmas. Kerstmis blijkt in de film een Brits familiebedrijfje: vader, zoons, opa en een zwijgzame moeder met theepot. Kerstman is een titel die overgaat van vader op zoon. Maar welke zoon? Steve, de manager die van kerstmis een geoliede hightechoperatie heeft gemaakt? Of stuntel Arthur met zijn peentjeshaar die is weggestopt bij de afdeling verlanglijstjes? U voelt hem al; zeker als Arthur zich als enige bekommert om het meisje dat door een foutje geen cadeau krijgt.

Arthur Christmas biedt humor, achtervolging en actie, zoals het hoort. Al bezondigt hij zich in het midden aan tijdrekken, leuk is dat er louter genuanceerde personages zijn, boordevol gebreken en goede wil.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol