Dubbele pas baby's niet meer in register gemeenten

Gemeenten zullen niet langer standaard de dubbele nationaliteit van baby’s vastleggen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft dat gisteren aan de Tweede Kamer toegezegd.

Dat betekent dat de kinderen van bijvoorbeeld Marokkaans-Nederlandse of Turks-Nederlandse ouders straks alleen als Nederlands in de gemeentelijke basisadministratie terechtkomen.

Nu nog staat in de Wet basisregistratie personen dat gemeenten van pasgeborenen ook alle andere nationaliteiten, naast de Nederlandse, moeten vastleggen.

Bij eerdere debatten in de Kamer hield Donner voet bij stuk om dat zo te houden, maar gisteren zei hij na vragen van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert dat hij zijn wetsvoorstel toch heeft aangepast op dit punt.

Donner had tot gisteren altijd volgehouden omdat het volgens hem voor de nationaliteit van een kind niet uitmaakt of bij Nederlandse gemeenten ook de andere nationaliteit in de bestanden staat. „Ook als we dat niet registreren, blijft het kind die andere nationaliteit houden. Daar verandert een registratie niets aan”, zei Donner eerder in de Kamer.

Ondanks dat argument vindt zowel de VVD-fractie in de Kamer als Donners eigen CDA dat gemeenten niet langer standaard en tegen de wil van de ouders de andere nationaliteiten van een pasgeborene moeten registreren.

„Ouders moeten kunnen zeggen: mijn kind groeit hier op, is Nederlander, en dat wil ik ook tot uitdrukking brengen bij het gemeentehuis”, zei CDA-Kamerlid Mirjam Sterk eind vorig jaar al in de Tweede Kamer. „Die ouders geven hun kind ook niet aan bij het Marokkaanse consulaat.”

Het wetsvoorstel over de administratie van personen ligt voor advies bij de Raad van State – daarna stuurt minister Donner de wet door naar de Tweede Kamer en volgt nog een debat hierover.