Dooi in relaties VS en Birma

De Verenigde Staten gaan meer steun verlenen aan Birma. Zij overwegen verder de diplomatieke relaties te herstellen en, na twintig jaar, weer een ambassadeur te sturen. Mogelijk worden ook sancties tegen het land opgeheven. Dat was de boodschap van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die vandaag een bezoek bracht aan het land dat aanstalten lijkt te maken een einde te maken aan tientallen jaren van autoritair militair bestuur.

Clinton verklaarde dat zij president Thein Sein had toegezegd verdere democratische hervormingen te steunen. Maar zij spoorde het regime ook aan meer politieke gevangenen vrij te laten en een eind te maken aan een serie etnische conflicten in het land. Ook verklaarde zij dat betere verhoudingen met de Verenigde Staten slechts mogelijk zijn als Birma zijn relaties verbreekt met Noord-Korea, dat regelmatig de hele regio destabiliseert met zijn verboden atoomprogramma.

„De president zei tegen mij dat hij verder gaat op de ingeslagen weg en ik heb hem ervan verzekerd dat deze hervormingen onze steun krijgen,” zei Clinton tegen de pers. Ze benadrukte echter dat de VS de recente hervormingen in Birma beschouwen als slechts het begin van een ontwikkeling.

Clintons bezoek markeert een voorzichtige toenadering van Birma na meer dan een halve eeuw verwijdering van het Westen. Clinton zal later deze week naar Rangoon gaan waar zij oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi zal spreken.

Clinton nodigde Birma uit om waarnemer te worden bij het Lager Mekong Initiatief. Dit is een door de Amerikanen gesteunde groep Zuidoost-Aziatische landen die zich bezig houdt met de toekomst van de rivier de Mekong en tevens een machtsblok bedoeld om de invloed van China in de regio in te perken. Maar zij wees iedere suggestie van de hand dat de nieuwe Amerikaanse betrokkenheid bij Birma wordt ingegeven door de competitie met China. „We willen geen enkel ander land dwars zitten. We willen alleen dit land steunden.” (Reuters, AFP)