diversen

De Unie Late Night

Elke eerste donderdag van de maand is het De Unie Late Night. Gasten van de Rotterdamse talkshow: pyromancer David Boelee en Henk Oosterling, filosoof en directeur van stichting Vakmanstad over de Kwaliteitssprong Zuid. En Adriaan Geuze, architect van het Schouwburgplein, vertelt over de metamorfose in 2012 van het lelijkste en gladste plein van Nederland. Muziek: Rats on Rafts.

Aanvang: 21u30. www.deunie.nl

Brand Night

In het Foam Lab (Fotografie Museum Amsterdam) kunnen bezoekers alles wat wit is, van sokken tot fietsen, ‘branden’ met het Foam logo. Ga zelf aan de slag of geef het uit handen aan een van de aanwezige kunstenaars. Fotografen leggen de nieuw ‘gebrande’ stukken vast. Ook is er ruimte voor discussie, want hoe ver kan het museum gaan met haar merk? Foam Lab gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag.

www.foam.org

Reve-avond

Op 6 december 20u wordt in de Rode Hoed, Amsterdam het zevende en laatste deel van ‘Het Verzameld werk van Karel van het Reve’ gepresenteerd. Tegelijkertijd verschijnt het fotoboek Knip dan, toe dan, met foto’s uit het leven van Karel van het Reve en teksten uit zijn werk. Op de Reve-avond treden onder meer op: Karel van het Reve (in beeld en geluid), Bob Frommé, Nop Maas, Aleid Truijens, Lieneke Frerichs, Jozien van het Reve en Hella Rottenberg, Krijn ter Braak, Thomas von der Dunk en Paul Cliteur.

www.rodehoed.nl

Madame X

Wie is de prachtige vrouw in de zwarte jurk? En waarom heeft dit schilderij voor zo’n sensatie gezorgd in het Parijs van 1884? De schilder John Singer Sargent nam het schilderij met zich mee toen hij naar Engeland vluchtte en het bleef in Londen tot de dood van het model. Curator/auteur Mary Alexander vertelt op 6 december 20u in de Warenar, Wassenaar over het schilderij met bijdragen uit dagboeken, correspondentie en foto’s. De voertaal is Engels.

www.dfas.nl.

Egyptische verkiezingen

Woensdagavond 7 december staat De Rode Hoed in het teken van de Egyptische parlementsverkiezingen die deze week gehouden zijn. Verschillende Egyptenaren, zoals dr. Mazen Hassan, docent politicologie aan de universiteit van Kaïro en dr. Marwa Sharafeldin, activiste en oprichter van de Young Arab Feminist Netwerk zullen commentaar geven op het verloop en de uitslag. Via Skype zal live contact worden gemaakt met activisten uit Kaïro voor het laatste nieuws.

Vanaf 20u. Res: Dam-lezingen@minbuza.nl.

Joseph Semah

De ontmoeting tussen de Roemeense dichter Paul Celan, die de Holocaust overleefde en de Duitse filosoof Martin Heidegger, die met het nationaal socialisme sympathiseerde, was voor kunstenaar Joseph Semah aanleiding tot een expositie met schilderijen, tekeningen, assemblages, sculpturen, installaties en video’s in Gemak, Den Haag. Op 2 december 16u is in Gemak de presentatie van het boek: Tracing Martin Heidegger’s hut and Paul Celan’s clouds en daarna een gesprek tussen Semah en René ten Bos, hoogleraar Filosofie en Organisatie. www.gemak.org