De oplossing voor alle problemen in één boek

Kunstenaar Folkert de Jong heeft vanaf deze week een solo- expositie in Galerie Fons Welters in Amsterdam.

19-12-2005, AMSTERDAM. FOLKERT DE JONG. FOTO BAS CZERWINSKI
19-12-2005, AMSTERDAM. FOLKERT DE JONG. FOTO BAS CZERWINSKI

Literatuur

Kleine uitgevers beurs

Door de drukte rond mijn expositie, en omdat ik net vader ben geworden, heb ik de laatste tijd nauwelijks tijd gehad om cultuur te snuiven. Maar ik hoop dat ik zondag 4 december in de gelegenheid ben om naar de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso te gaan, een initiatief van kunstenaar Jan Dietvorst. Het is een geweldig platform voor fascinerende uitgaves die je niet zo snel bij de AKO op het station ziet liggen. Hier vind je boeken als Jezus in beeld: een studie naar zijn verschijnen op het witte doek, uitgegeven bij Van Gruting. Je treft er mensen die zich jaren bezighouden met onderbelichte delen van onze geschiedenis, die superinteressant zijn.

Tentoonstelling

Marijke van Warmerdam

De tentoonstelling Dichtbij in de Verte van Marijke van Warmerdam in Museum Boijmans Van Beuningen wil ik heel graag zien. Ik ben een grote fan van haar werk. Via haar kunst zie ik mijn beeld van de werkelijkheid weer veel interessanter worden. De schijnbare realiteit weet ze naar een metafysisch niveau te brengen waarbij alle objecten en bewegingen onderdeel worden van een groter geheel.

Boek

John Boslough en John Mather: The Very First Light

Ik las vorige week in de trein een fascinerend artikel van Piet van der Kruit over dit boek. De ondertitel alleen al: The True Inside Story of the Scientific Journey Back to the Dawn of the Universe – zou een te gekke titel voor een kunstwerk zijn. Het gaat over radioruis in de kosmos die in 1932 per toeval ontdekt werd en die het resultaat van de oerknal zou zijn. Wij kunnen als mensen zo ontzettend met onszelf bezig zijn, maar zo’n boek over astronomie gaat over een heel andere schaal en plaatst ons hier en nu wel even in een ander perspectief. Ik heb het nog niet gelezen, maar volgens mij staat de oplossing van alle intermenselijke problemen hierin beschreven.

Sandra Smallenburg

    • Sandra Smallenburg