Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Clinton beloont Birma voor politieke hervormingen

Caption: U.S. Secretary of State Hillary Clinton (2nd L) walks with Myanmar's President Thein Sein (2nd R) in between meetings at the President's Office in Naypyitaw December 1, 2011. Clinton prepared for her first substantive talks with Myanmar's new leaders on Thursday, a meeting U.S. officials hope will embolden reformers in the reclusive country where entrenched military interests still loom large. REUTERS/Saul Loeb/Pool (MYANMAR - Tags: POLITICS)
Caption: U.S. Secretary of State Hillary Clinton (2nd L) walks with Myanmar's President Thein Sein (2nd R) in between meetings at the President's Office in Naypyitaw December 1, 2011. Clinton prepared for her first substantive talks with Myanmar's new leaders on Thursday, a meeting U.S. officials hope will embolden reformers in the reclusive country where entrenched military interests still loom large. REUTERS/Saul Loeb/Pool (MYANMAR - Tags: POLITICS) Hillary Clinton bezoekt samen met de Birmese president Thein Sein zijn kantoor in hoofdstad Naypyidaw. Foto Reuters / Saul Loeb

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, beloont Birma voor de door het regime beloofde hervormingen. Zij beloofde onder andere meer steun aan het land en de start van onderhandelingen om na twintig jaar weer een ambassadeur in het land te stationeren.

Clinton sprak vanochtend bij een persconferentie in hoofdstad Naypyidaw over “eerlijk en productieve” besprekingen met president Thein Sein en andere Birmese regeringsfunctionarissen, meldt persbureau Reuters. Clinton:

“De president [Thein Sein] heeft mij verteld dat hij verder wil gaan met de stappen die al zijn genomen en ik heb hem ervan verzekerd dat de hervormingen onze steun hebben. Maar ik heb ook duidelijk gemaakt dat hoewel deze ongekend zijn en verwelkomd worden, zijn deze hervormingen pas het begin.”

Clinton is de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die in meer dan vijftig jaar geïsoleerde land bezoekt. Zij onderzoekt of het regime serieus is met invoeren van economische en democratische hervormingen. Het bezoek van Clinton is al een teken van Amerikaans vertrouwen in de door het Birmese regime beloofde hervormingen.

De VS en Birma hadden jarenlang bijzonder weinig diplomatieke betrekkingen vanwege het gebrek aan democratie en de beroerde mensenrechtensituatie in het land. Het land werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die deed vorig jaar een stapje terug met het uitschrijven van verkiezingen. Hoewel de nieuwe regering opnieuw bestaat uit voormalige juntaleiders, heeft Birma een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd, zoals aanpassing van de kieswet.