Centrale banken nemen maatregelen tegen crisis

De belangrijkste centrale banken ondernamen gisteren gecoördineerde actie om de oplopende spanningen tussen banken te verlichten. De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, en de centrale banken van Zwitserland, Canada, Japan en Engeland maken het goedkoper en makkelijker voor banken om wereldwijd aan dollars te komen.

Net als na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008 leidt de Europese schuldenproblematiek tot een kredietcrisis onder banken. Banken weten van elkaar niet hoe financieel gezond ze zijn als een Europees land als Italië of Spanje failliet gaat.

De afwaarderingen van de kredietratings van beoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s van de afgelopen dagen laten zien dat de Europese schuldencrisis financiële instellingen wereldwijd raken.

Daarom grijpen de centrale banken in. Het doel, zo schrijven de banken in een gezamenlijke verklaring, is om de wereldeconomie te stimuleren. Als banken elkaar door de eurocrisis onderling minder vertrouwen en elkaar minder geld durven te lenen zullen ze als gevolg minder leningen aan consumenten en bedrijven verstrekken. En dat moet volgens de centrale banken voorkomen worden. De centrale banken hebben afgesproken dat de kosten om heel snel dollars te lenen, zogenoemde dollarliquiditeitsfaciliteiten, fors verlaagd worden. (NRC)