Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Bestuurslid Buma/Stemra weg om ‘corruptie’ na item PowNews

Bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits is vandaag per direct opgestapt. Aanleiding is een uitzending van PowNews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor een percentage van de opbrengst.

In het gesprek zei Gerrits dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg het bestuurslid een derde van dat nog vrij te komen bedrag. Gerrits ontkent niet dat hij in het gesprek te horen is, maar laat weten zich niet te herkennen in de berichtgeving, zegt een woordvoerder van Buma/Stemra.

Al langer onder vuur

Een muziekstuk van Rietveldt voor een anti-kopieercampagne is volgens de muzikant zonder zijn medeweten vertoond in bioscopen en op dvd’s. De componist zegt dat hij recht heeft op een vergoeding die mogelijk in de miljoenen loopt. Buma/Stemra nam zijn claim niet in behandeling. In het telefoongesprek dat PowNews uitzond, zegt Gerrits dat hij er als bestuurslid van Buma/Stemra voor kan zorgen dat de organisatie wel naar de zaak kijkt.

“Als ik wat zou ontvangen, ontvangt hij altijd nog twee keer zoveel dan ik. Kijk, nu heeft hij niets; alles wat ik los kan peuteren, daarop pakt hij toch mooi 66 procent.” - Jochem Gerrits in PowNews.

Het aftreden van Gerrits is vooralsnog tijdelijk. Een bestuursvergadering aanstaande woensdag moet uitwijzen wat er verder met hem gebeurt. Buma/Stemra ligt al langer onder vuur vanwege conflicten met componisten. Een langlopend conflict met Rob Bolland kwam afgelopen zomer tot een hoogtepunt toen de componist werd opgepakt bij het kantoor van de stichting. Hij liet beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra hem verschuldigd zou zijn.

‘Niet alleen zakkenvullers, maar corrupt tot op het bot’

Ook bleken bestuursleden twee keer de balkenendenorm te verdienen en is er kritiek op de ondoorzichtigheid van de belangenbehartiger. In oktober liet D66 weten de organisatie onder toezicht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit te willen stellen. Dat zou moeten zorgen voor meer duidelijkheid over wat er met het door Buma/Stemra ingezamelde geld gebeurt.

De PVV zei donderdag dat de controverse rondom Gerrits bewijst dat bij Buma/Stemra “niet alleen zakkenvullers werken die twee keer de balkenendenorm verdienen, maar ook nog lieden die corrupt zijn tot op het bot”. De partij vindt dat er een onderzoek moet komen naar de vraag of er meer corruptie voorkomt bij Buma/Stemra.

De uitzending van PowNews van gisteravond, vanaf 07.34 is het item over Buma/Stemra te zien:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.