Berlusconi wordt weer baas Milan

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië keert binnenkort terug als voorzitter van voetbalclub AC Milan. Dat heeft hij deze week op de televisie gezegd. Nu Berlusconi geen minister-president meer is, heeft hij weer tijd voor het voorzitterschap.

Toen Berlusconi in 2008 aan zijn derde termijn als premier begon, legde hij het voorzitterschap van Milan neer. Vorige maand trad hij af, nadat het Italiaanse Huis van Afgevaardigden had ingestemd met forse bezuinigingen.

Berlusconi liet op de Italiaanse televisie weten dat hij „de voorzitter is met de meeste titels in het voetbal”. De zakenmagnaat en latere politicus kocht Milan in 1986. Sindsdien wonnen de rossoneri 28 prijzen, waaronder acht keer de scudetto (nationaal kampioenschap) en vijf keer de Champions League – die tot en met 1992 Europa Cup 1 heette. Milan won ook de wereldbeker, de Supercup en meerder nationale bekers.

In 1987 kwamen de Nederlandse topspelers Ruud Gullit en Marco van Basten naar San Siro. Zij werden in hun eerste seizoen meteen landskampioen – Gullit was de sterspeler, Van Basten speelde wegens een blessure alleen de (kampioens)wedstrijden.

Het daaropvolgende seizoen kwam Frank Rijkaard de ploeg versterken. Met drie Italiaanse internationals – libero Franco Baresi en de middenvelder Roberto Donadoni en Carlo Ancellotti – vormden zij het hart van de kampioensploeg van Berlusnoni’s speeltje AC Milan. .