beeldende kunst

None

Dutch Design Graduates

Een selectie van de meest opvallende werken van pas afgestudeerde ontwerpers is te zien in het nieuwe Huis voor Beeldcultuur in Breda, voorheen het Grafisch Museum. De nieuwe generatie werkt met sociale impact, maatschappelijke transparantie, eerlijke materialen en actuele combinaties van technologie en ambacht. De tien geselecteerde deelnemers zijn: Magnus Dekker, Aniek Bleijenberg, Pavla Nešverová, Timothy Maurer, Ludwig Volbeda, Kekfeng Lee, Killian Loddo, Niels Berk, Adriaan de Jongh en Pablo Londono Sarria.

1 dec t/m 20 jan. Gesloten van 24 dec tot 2 jan. Reigerstraat 16. www.huisvoorbeeldcultuur.nl

Jan van der Ploeg

Jan van der Ploeg (Amsterdam 1959) staat bekend om zijn streng gestileerde muurschilderingen in binnen- en buitenruimten, veelal uitgevoerd in een gereduceerd maar krachtig kleurpalet. Monochromie, herhaling, variatie en diepte spelen daarbij een rol, factoren die hij aan een industriële beeldtaal heeft ontleend. Bij Galerie Menno Derk Doornbos & Piet Hein Eek in Eindhoven is zijn wandschildering, No. 326, 2011, bestaande uit 56 kubussen te zien. Een verdieping hoger worden ook zijn autonome werken getoond, rood-witte offset posters en een vloerinstallatie, met het kleurpalet van Donald Judd als uitgangspunt.

T/m 26 febr, Halvemaanstraat 30. www.pietheineek.nl

Schreeuw uit het harnas

In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is het eerste overzicht van keramisch werk van Lucebert (1924-1994) te zien. Keramiek vormt een onderbelicht aspect in het oeuvre van deze Nederlandse dichter, kunstschilder en tekenaar. Naast de keramische werken van Lucebert geven gedichten, muziek en fotomateriaal inzicht in zijn gedachtegoed.

T/m 19 februari, Grote Kerkstraat 11. www.princessehof.nl.

An Ocean of Lemonade

Onder de titel An Ocean of Lemonade maakt de Franse kunstenaar Pierre Bismuth een tentoonstelling over het onderwerp ‘utopia’. Bismuth vroeg hiervoor bijdragen van diverse kunstenaars en denkers, onder wie videokunstenaar Cory Arcangel, architect Matthijs Bouw, filosoof Aaron Schuster en pianist John Snijders.

SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111. www.smartprojectspace.net

‘Re-View’

De tentoonstelling Re-View in de Rotterdamse galerie BuroDijkstra geeft inzicht in het ontstaan en de herkomst van het huidige werk van Olaf Mooij, vooral bekend om zijn sculpturen van omgebouwde auto’s, zoals de Braincar en de Hair car. De expositie is raadselachtig, fantasievol en soms ongrijpbaar, als een ontdekkingsreis door de geest van de kunstenaar, en bestaat uit een verzameling van experimenten, onderzoeken en ideeschetsen.

7 dec t/m 21 jan, Keileweg 26. www.rotterdamdam.nl

Veiling MKgalerie

Op 6 december vindt in drie sessies (13u, 15u en 19u) in LP2, Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam de veiling plaats van de in juni verongelukte eigenaren van de Rotterdamse MKgalerie, Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo. Onder de hamer bij Gavelers Auctioneers komen o.a. een werk uit de Propo Series van Paul McCarthy, Gilbert & George van Anton Corbijn, Sated Table van Roman Ondák, vroeger werk van Cindy Sherman, maar ook Italiaans glas, Nederlands keramiek en design van Ettore Sottsass. Kijkdagen op 3 en 4 december (10-17u).

www.gavelers.com