Badmintonnen met eigen rackets

De racketruzie tussen topbadmintonners en bond is beslecht in het voordeel van de sporters. De Utrechtse rechter gaf hen gisteren gelijk.

De topbadmintonners Dicky Palyama, Eric Pang en Judith Meulendijks hebben in het slepende conflict met de bond over het gebruik van gesponsorde rackets gisteren gelijk gekregen van de rechter.

Het drietal mag in landentoernooien weer met eigen rackets van de merken Carlton en Forza spelen. Dat heeft de Utrechtse rechtbank gisteren bepaald in een bodemprocedure die de topspelers mede namens twee andere badmintonners en sponsors hadden aangespannen tegen de Nederlandse badmintonbond. De NBB moet de geleden schade wegens het „aanzetten tot wanprestatie” vergoeden aan de concurrerende sponsors.

Volgens de rechter had de bond de badmintonners ten onrechte onder druk gezet om te kiezen voor Yonex, de racketsponsor van de NBB.

De badmintonbond sloot eind vorig jaar een lucratieve, zevenjarige verbintenis met het Japanse Yonex ter waarde van ruim 3 miljoen euro. In het contract staat dat alle spelers van de nationale selecties tijdens toernooien en trainingen met rackets en kleding van het Japanse sportmerk moeten spelen. Pang en Palyama staan echter onder contract bij Carlton, Meulendijks bij Forza.

De spelers weigerden het contract te ondertekenen, omdat ze hun sponsor trouw wilden blijven en spanden een procedure aan tegen de bond. De twee andere badmintonners kregen om verschillende redenen geen gelijk van de rechter. De NBB moet de geleden schade wegens het „aanzetten tot wanprestatie” vergoeden aan de concurrerende sponsors.

Volgens de Utrechtse rechter had de badmintonbond grote druk uitgeoefend op de drie spelers om voor Yonex te kiezen en zo contractbreuk te plegen met hun individuele sponsor.

De spelers mogen tot hun huidige sponsorovereenkomst afloopt met materialen van een andere sponsor spelen, inclusief logo. De eis om ook hun reis- en verblijfskosten vergoed te krijgen, werd door de rechter afgewezen.

De bond was de spelers al tegemoetgekomen door ze weer te verwelkomen in de nationale selectie.

NBB-voorzitter Ted van der Meer is „blij dat er duidelijkheid is”. Op de site van de bond zegt Van der Meer: „We kunnen nu weer gaan bouwen aan goede relaties met spelers en sponsors. We hadden hier al een voorschot opgenomen doordat we met behulp van Yonex alle spelers met hun eigen racket en logo zouden mogen selecteren voor de Europese kampioenschappen voor vrouwen- en mannenteams in Amsterdam in februari.”