AZ lijdt ook in Zweden aan 'uitsyndroom'

Cristian Villagra (L) of FC Metalist Kharkiv fights for a ball with Markus Suttner (R ) of FK Austria Wien during UEFA Europa League, Group G, football match in Kharkiv on November 30,2011. FC Metalist won 4:1. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Cristian Villagra (L) of FC Metalist Kharkiv fights for a ball with Markus Suttner (R ) of FK Austria Wien during UEFA Europa League, Group G, football match in Kharkiv on November 30,2011. FC Metalist won 4:1. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY AFP

AZ heeft gisteravond twee dure punten verspeeld in de strijd om een plaats in het knock-outtoernooi in de Europa League. De koploper in de eredivisie speelde in Zweden met 0-0 gelijk tegen Malmö FF, dat vooraf nog puntloos was.

AZ lijkt zo langzamerhand last te hebben van een ‘uitsyndroom’. De ploeg heeft de laatste veertien internationale wedstrijden op vreemde bodem niet meer gewonnen. De laatste zege dateert van september 2007, toen AZ met 2-0 won bij het Portugese Pacos de Ferreira. In de eredivisie won AZ dit seizoen vier van zijn zes uitwedstrijden.

Doordat het Oostenrijkse Austria Wien in Oekraïne met 4-1 verloor van Metalist Charkov, blijft AZ tweede in groep G en heeft de ploeg van succestrainer Gertjan Verbeek in het laatste groepsduel voor eigen publiek nog alles in eigen hand.

Een thuiszege tegen groepswinnaar Metalist volstaat over twee weken voor AZ om zich achter de Oekraïners te plaatsen voor de knock-outfase. Bij puntenverlies van Austria Wien tegen Malmö is ‘overwintering’ voor de ploeg uit Alkmaar ook een feit. Als AZ gelijkspeelt, moet Austria tegelijkertijd met ruime cijfers winnen van Malmö.

AZ maakte in Zweden alleen in de tweede helft aanspraak op een overwinning. Over de hele wedstrijd was Malmö de betere ploeg. Mathias Ranégie, Pontus Jansson en Daniel Larsson kregen in de eerste helft aardige kansen voor de Zweden.

Na rust nam AZ initiatief en kreeg de uitploeg ook kansen. Adam Maher stuitte van dichtbij op de Zweedse doelman Johan Dahlin en niet veel later schoot de Nederlandse jeugdinternational de bal in kansrijke positie voorlangs. De Zweedse AZ-speler Rasmus Elm, vaak scorend uit vrije trappen, kwam evenmin tot scoren tegen zijn landgenoten.

AZ speelde zonder de geblesseerde aanvoerder Niklas Moisander en de geschorste Pontus Wernbloom. Halverwege de eerste helft moest aanvaller Roy Beerens geblesseerd uitvallen. Zonder dit drietal lukte het AZ niet het broodnodige doelpunt te maken. De spelers klaagden na afloop over het slechte veld en de stuiterende bal.

PSV gaat als groepswinnaar verder in de Europa League. De Eindhovense club was in Polen met 3-0 te sterk voor Legia Warschau en is daardoor met nog een wedstrijd te spelen al zeker van de eerste plaats in groep C. Eerder deze maand had PSV zich na een gelijkspel tegen Hapoel Tel Aviv al geplaatst voor de knock-outfase. De eerste plaats in de poule kan PSV voordeel opleveren bij de loting, over twee weken in het Zwitserse Nyon.

Dat vooruitzicht leek de ploeg van trainer Fred Rutten voldoende te motiveren. Voor PSV scoorden achtereenvolgens de Bulgaar Stanislav Manolev, de Belg Dries Mertens en de Marokkaan Zakaria Labyad.