Arabische Liga stelt reisverbod leden regime Assad in

Caption: A Syrian protester kicks a burning picture of Syrian President Bashar Assad during a protest in front of the Arab League headquarters in Cairo, Egypt, Saturday, Nov.12, 2011 where an Arab League emergency session on Syria is taking place to discuss the country's failure to end bloodshed caused by government crackdowns on civil protests. Protesters called on the Arab League to suspend the country's membership. (AP Photo/Amr Nabil) Een demonstrant trapt een afbeelding van de Syrische president bij een betoging bij het hoofdkwartier van de Arabische Liga in Kairo. Foto AP / Amr Nabil

De Arabische Liga heeft zeventien hoge regeringsfunctionarissen en militaire kopstukken een reisverbod opgelegd voor de Arabische lidstaten.

Onder deze personen bevindt zich ook de broer van de Syrische president Bashar al-Assad, Maher, die de Republikeinse Garde aanvoert, meldt persbureau Reuters. Dinsdag stemden 19 van de 22 landen van de Arabische Liga in met ongekend harde sancties tegen het land vanwege het aanhoudende regeringsgeweld tegen demonstrerende burgers. Volgens de Verenigde Naties zijn bij de nu al meer dan acht maanden durende opstand ruim 3.500 mensen om het leven gekomen.

Naast een reisverbod, wordt ook een handelsverbod ingesteld. De lidstaten van de Liga leggen daarnaast de handel stil met de Syrische regering, afgezien van producten die de bevolking nodig heeft en ook worden de tegoeden van Assad en zijn topmedewerkers bevroren. Een comité van de Arabische Liga dat de sancties moet overzien, heeft ook aanbevolen de vluchten van en naar Syrië vanaf half december stil te leggen.

Het Syrische regime van Assad wijst de sancties van de Liga af omdat daarmee de crisis in het land niet opgelost kan worden. Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem zijn de sancties een “economische oorlogsverklaring”.

    • Hans Klis