Aldus initiatiefnemer Martijn van Dam, Tweede Kamerlid PvdA

Er is enorm gelobbyd tegen de abonnementenwet. De uitgevers spanden de kroon. Wat wil je met Loek Hermans, voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer én voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond. Met de uitzondering dat kranten en tijdschriften een opzegtermijn hebben van drie maanden in plaats van één wil de Kamer ook rekening houden met de penibele economische situatie van media.

„Wij hebben sinds 2005 aan deze wet gewerkt. Ik krijg veel reacties. De ergernis over abonnementen is zo groot. Ik heb al heel lang het idee dat mensen zich steeds machtelozer voelen. In relatie tot de overheid maar ook tot grote bedrijven. Deze wet en de reacties erop leggen iets veel groters bloot. Mensen willen de macht terugkrijgen en niet op de hoede hoeven te zijn voor de slimmigheden van grote bedrijven.

„Natuurlijk hebben consumenten ook een eigen verantwoordelijkheid als zij een contract afsluiten. Maar wie leest alle kleine lettertjes in de gebruiksvoorwaarden? Mensen willen weer op basis van vertrouwen zaken doen. Het recht moet weer de zwakke partij beschermen. En dat is hier de consument.